Diz osteoartriti hastalarında diz bölgesinde belirlenen anatomik noktaların algometrik ölçüm verilerinin global hasta yakınmaları ve radyografik değişiklikler ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationships of severity of tenderness in knee anatomic points measured by algometry in patients with knee osteoarthritis and radiographic changes of osteoarthritis and global patient complaints
  1. Tez No: 733254
  2. Yazar: UMUT KÜPCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ BURAK TÖNÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, diz, eklem, osteoartrit, Joint, knee, osteoarthritis, pain
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç Bu çalışmada semptomatik diz OA'lı hastalarda basınç algometresi kullanılarak, dizde ve komşu bölgelerinde belirlenen anatomik noktaların ağrı/hassasiyet şiddetinin ölçülmesi ile elde edilen verilerin hastanın radyografik bulguları ve global şikayetleri ile karşılaştırılarak; ağrı, radyolojik durum ve günlük yaşam aktiviteleri arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi amaçlanmıştır. Metod Bu çalışma, diz ağrısı şikâyeti ile başvuran, ACR kriterlerine göre diz OA tanısı konulan, dahil edilme kriterlerine uygun 67 hasta (47 kadın, 20 erkek) üzerinde gerçekleştirildi. Dominant dizde, seçilen standart noktalardan algometrik ölçüm yapıldı. Hastanın diz ağrısı ve fonksiyonel durumu Diz Yaralanma ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS) ile değerlendirildi. Diz radyografileri Kellgren-Lawrence ve Altman ve Gold'un geliştirdiği Osteoartrit Radyolojik Derecelendirme Sınıflamasına göre değerlendirildi. Radyografik değerlendirme ile tibiofemoral eklem ve patellofemoral kompartman darlıkları ve osteofit büyüklükleri evrelendirildi. Elde edilen veriler arasındaki ilişki istatiksel açıdan incelendi. Bulgular Çalışmada KL 2-4 evrelerine göre hasta sayısı sırasıyla 13, 41, 13 idi. Hastaların yaş ortalaması 65,0±8,0 ve %70'i kadındı. KL evresi ilerledikçe, yaş ve VKI ortalaması artış gösterdi, TPMed ve TPLat'de ağrı oluşturan basınç kuvveti değeri azaldı. KOOSFONK skoru ile TFEMedDar, PFELatDar, PFEMedOs ve PFELatOs değerleri arasında negatif korelasyon tespit edildi. KOOSAGRI skoru ile TFEMedDar ve PFELatDar arasında negatif korelasyon saptandı. TFESkleroz derecesi ile PM'de ağrı oluşturan basınç değeri arasında, TFELatDar evresi ile TPMed'de ağrı oluşturan basınç değeri arasında, TFEMedDar evresi ile TPLat'ta ağrı oluşturan basınç değeri arasında, TFELatDar evresi ile TPLat'ta ağrı oluşturan basınç değeri arasında negatif korelasyon saptandı. Sonuç Diz OA'nın standart radyografik değerlendirmesi hastanın klinik durumunu tam olarak yansıtmamaktadır. TFE ve PFE'nin medial ve lateral kompartmanındaki darlık ve osteofit şiddetinin ağrı ve fonksiyonel durum üzerine olan etkisinin ayrı ayrı incelenmesi, OA'ya bağlı diz ağrısı, radyolojik durum ve günlük yaşam aktiviteleri arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için katkı sağlayabilir. Diz OA hastalarının ağrısı değerlendirilirken diz ağrısı anketlerine ek olarak algometre ile ölçüm yapılması palpasyon veya presyon muayenesi uygulamasına standardizasyon getirdiği için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Background The aim of this study was to compare the pain/tenderness severity of some determined anatomic points of knee region measured by using a pressure algometry in patients with knee OA with the patient's radiographic findings and global complaints. In this way, it is aimed to better understand the relationship between pain, radiological status and complaints during activities of daily living. Material and Methods The study was conducted on 67 patients (47 women, 20 men) who had symptomatic knee OA, and met the inclusion criteria of ACR. Algometric measurements were applied to determined anatomic points in the dominant knee. Knee pain and functional status of patients were evaluated with the Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS). Knee radiographs were evaluated according to the Osteoarthritis Radiological Grading Classification by Kellgren-Lawrence and atlas of Altman and Gold as well. Joint space narrowing and osteophytic progression were graded in both tibiofemoral compartments and patellofemoral compartment. The relationships were analyzed statistically. Results In the study, the number of patients according to KL 2-4 grading groups were 13, 41 and 13, respectively. The mean age of the patients was 65.0±8.0. As the KL grade progressed, age and BMI increased, and the applied pressure force that triggering pain decreased with TPMed and TPLat increases. There was a negative correlation between KOOSFUNC score and TFEMedDar, PFELatDar, PFEMedOs and PFELatOs grading. A negative correlation was found between KOOSPAIN score and TFEMedDar and PFELatDar grading. There was a negative correlation between the TFESclerosis grade and the pressure causing pain in PM, and the TFELatDar grading and the pain triggering pressure threshold in TPMed, between the TFEMedDar grade and the pain triggering pressure threshold in the TPLat, and between the TFELatDar grade and the pain triggering pressure threshold in the TPLat. Conclusions Standard radiographic evaluation of knee may not fully reflect the clinical condition of the patient in OA. Examining the effects of compartment specific joint space narrowing and osteophytic progression on pain and functional status may provide a better understanding of the relationship between knee pain due to OA and radiographical status and activities of daily living. While evaluating the patients with knee OA, it might be useful to measure the pain severity and sensitivity with an algometer, in addition to patient reported knee pain questionnaires, as it standardizes assessment with palpation and pressing during physical examination.