Türkiye'deki 2-12 yaş arasında OSB ve DS çocuklara sahip ebeveynlere sunulan ADİS eğitiminin algı, tutum ve bilgi düzeylerine etkisinin incelenmesi
An examination of the impact of AAC training on the perceptions, attitudes and knowledge levels of parents of children aged 2–12 with autism spectrum disorder and Down syndrome in Turkey
- Tez No: 985526
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCE ALEV SAVTAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Alternatif ve destekleyici iletişim, Down sendromu, Otizm spektrum bozukluğu, Alternative and augmentative communication, Down syndrome, Autism spectrum disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ve Down Sendromu (DS) tanılı çocukların ebeveynlerine yönelik olarak geliştirilen Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri (ADİS) eğitim programının, ebeveynlerin ADİS'e dair algı, tutum ve bilgi düzeyleri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, nicel araştırma yöntemine dayalı olarak betimsel tarama ve nedensel karşılaştırma modelleriyle yürütülmüştür. İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bulunan özel bir eğitim kurumuna devam eden 42 ebeveyn araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ön test ve son test uygulamaları ile memnuniyet anketi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, hem OSB hem de DS gruplarındaki ebeveynlerin ADİS'e yönelik algı, tutum ve bilgi düzeylerinde eğitim sonrasında anlamlı artışlar yaşandığını göstermiştir. Ancak iki grup arasında ön test ve son test sonuçları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmamıştır. Sosyodemografik değişkenlerden yalnızca düşük gelir düzeyine sahip ebeveynlerin algı düzeyinde anlamlı bir artış gözlenmiştir. Eğitim sonunda yapılan memnuniyet anketinde, katılımcıların büyük çoğunluğu eğitimden fayda sağladıklarını ve kendilerini ADİS'i kullanma konusunda daha yetkin hissettiklerini belirtmiştir. Bu sonuçlar, kısa süreli yapılandırılmış bir eğitimin dahi ebeveyn farkındalığını artırmada etkili olduğunu ve ADİS'in yaygınlaştırılmasında ebeveyn eğitiminin kritik bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of an Augmentative and Alternative Communication (AAC) training program developed for parents of children diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD) and Down Syndrome (DS) on their perception, attitude, and knowledge levels regarding AAC. The study was conducted using a quantitative research method, based on descriptive survey and causal-comparative designs. A total of 42 parents whose children attend a private special education institution located in the Bakirkoy district of Istanbul were included in the study. As data collection tools, pre-test and post-test applications, as well as a satisfaction questionnaire, were used. The research findings showed that there were significant increases in the perception, attitude, and knowledge levels regarding AAC among parents in both the ASD and DS groups after the training. However, no statistically significant differences were found between the two groups in terms of pre-test and post-test results. Among the sociodemographic variables, a significant increase was observed only in the perception levels of parents with a low income level. In the satisfaction questionnaire conducted at the end of the training, the vast majority of participants stated that they benefited from the training and felt more competent in using AAC systems. These results indicate that even a short-term structured training is effective in increasing parental awareness and that parent education is a critical tool in promoting the widespread use of AAC systems.