L'enseignement de l'interpretation consecutive: Une etude de Cas Turc-Français
Ardıl çeviri eğitimi: Türkçe Fransızca durum incelemesi
  1. Tez No: 985527
  2. Yazar: HANDE ERSÖZ DEMİRDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DANİEL GİLE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
  6. Anahtar Kelimeler: Çeviri eğitimi, Translation education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Unıversıte Sorbonne Nouvelle (parıs Iıı)
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Çeviribilim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çalışma dili Türkçe ve Fransızca ile ardıl çeviri öğrenimi aşamasındaki öğrencilerin problemlerini betimlemeyi, anlamayı ve bunların gelişimini incelemeyi amaçlamaktadır. Üst düzey sözlü çevirmen yetiştiren programlara kabul edilmek için yeterli yabancı dil bilgisine sahip olamayabilen ve lisans düzeyinde olan öğrencilere ardıl çevirinin temel ilke ve tekniklerinin öğretilip öğretilemeyeceği ile ilgilidir. Öğrenci performanslarının transkripsiyonlarından, öğrencilerin ardıl çeviri esnasında aldıkları notlardan ve retrospektif görüşmelerden oluşan korpüs, öğrencilerin çeviri sorunlarının kökenini bulma doğrultusunda Daniel Gile'in Çaba Modelleri'nin kavramsal çerçevesinde işlenmiştir. Araştırma sonuçları, iki eğitim dönemi arasında öğrencilerde belirgin bir ilerleme olduğunu, bu belirgin ilerlemenin literatürde profesyonel sözlü çevirmenlik bilgi-becerisi olarak tanımlanan unsurlar üzerinde gözlemlendiğini göstermektedir. Sonuçlar, öğrencilerin bir sözlü çeviri uzmanlık okulunda olmamalarına rağmen, ve bir master programında olmamalarına rağmen öğrencilerin sözlü çevirinin temel ilke ve tekniklerini öğrendiklerini öne sürmektedir, ki bu da araştırma sorusuna olumlu bir yanıt olmaktadır. Ayrıca, bu araştırma söz konusu dil çiftinin özgünlüğünü ve çalışmada benimsenen üçgen yöntemin metodolojik faydasını tartışmaktadır. son olarak, araştırma ipuçları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to describe, analyze and understand problems that students encounter while learning consecutive interpreting in Turkish and French as a working language pair, and students'progress in coping with the problems. ıt focuses on the question whether it is possible to teach the basic principles and techniques of consecutive interpreting to undergraduate students who do not necessarily master their foreign working language well enough to be admitted to a high level interpreter training program. The corpus consist of transcriptions of the students'consecutive interpreting performances, notes taken in consecutive interpreting class and retrospective interviews with students. The analysis seeks to trace back the origin of the students observed weaknesses within the framework of Gile's Effort Models. Findings show clear progress in the students' consecutive interpreting performance over the two semesters under consideration. It is also observed that students' progress is mainly found in elements which are described as part of the know-how of a professional interpreter in the literature on interpreting. The findings also show that students have learned basic principles and techniques of consecutive interpreting, although they are not enrolled in a Master's program or in a program specialized in interpreting. They therefore suggest a positive answer to the research question. The linguistic specificity of the language pair involved and the methodological benefits of the triangular approach implemented in the study are discussed, and potential avenues for future research are suggested.