Yeni süt numune alma cihazı dizaynı ve imalatı
Design and manufacturing of a new milk sampling device
- Tez No: 985530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Analiz, Süt, Analysis, Milk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
İnek sütü, dünya genelinde insan beslenmesinde yüksek besin değeriyle öne çıkan bir gıda ürünüdür. Ülkemizde de çiğ süt üretimi önemli bir düzeydedir. 2024 yılında üretilen çiğ süt miktarı 22 milyon 487 bin 757 ton olarak belirtilmiştir. Sütün kimyasal kompozisyonu çeşitli çevresel, genetik ve yönetimsel faktörlerden etkilenmektedir. Bu değişimleri ölçmek için sütte yapılan analizler hayvanın beslenmesi, sağlık durumu, genetik potansiyeli, sütten elde edilebilecek ürünlerin değeri ve sütte yapılan hileleri göstermesi açısından önem arz etmektedir. Süt sağımı sırasında besin içerikleri homojen bir şekilde gelmediği için sütün tamamı sağıldıktan sonra ya da zamana bağlı olarak örneklenerek analizi yapılmalıdır. Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri Birliğine bağlı çiftliklerden elde edilen süt örneklerinin analizleri yine birliğe bağlı süt analizi laboratuvarında yaptırılmıştır. 130 çiftlikten alınan süt numunelerinde yapılan analiz sonuçlarında süt besin elementlerinin Ulusal Süt Konseyinin (USK) verdiği standartların altında olduğu gözlemlenmiştir. Örnek alınan çiftliklerde süt yağ ve protein oranının değerlendirilmesi sonucunda çiftliklerin %17'sinde asidosiz ve %3.1'inde ketozis olduğu belirlenmiştir. Diğer çiftliklerde ise hayvan besleme ile ilgili eksikliklere bağlı olarak süt besin içeriklerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada sağım sırasında sütlerin doğru örneklenebilmesi için 3 farklı aparat üretilmiştir. İlk aşamada krom nikel ve PVC den iki aparat geliştirilmiş, prototipleri geliştirilen bu aparatlardan PVC olanının daha kullanışlı olduğu tecrübe edildikten sonra son olarak 3D yazıcı ile PLA dan geliştirilmiş ve süt örnekleme aparatı imalatı gerçekleştirilmiştir. Üretilen aparat ve ticari satılan süt örnekleme aparatı ile toplanan süt örnekleri analizleri kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlar toplanan örnek miktarı hariç aralarında herhangi bir fark olmadığını göstermiştir. Yeni geliştirilen süt örnekleme prototipinin sağım sistemini etkilemeden doğru örnekleme yaptığı ispat edilmiş olmakla birlikte bu prototipe ticari boyut kazandırılabilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Cow's milk is a food product with a high nutritional value that stands out in human nutrition worldwide. Therefore, raw milk production in our country is significant. The amount produced for 2024 is estimated to be 22 487 757 tons. The chemical composition of milk is affected by various environmental, genetic, and management factors. Analyses of milk to measure these changes are crucial for determining the animal's nutrition, health status, genetic potential, the value of milk products, and potential adulteration. Because the nutritional content of milk is not uniform during milking, the entire milk should be sampled after milking or analyzed by sampling over time. Milk samples obtained from farms affiliated with the Manavgat Milk and Dairy Products Producers Association were analyzed at the association's milk analysis laboratory. Analysis of milk samples from 130 farms revealed that the milk nutritional elements were below the standards set by the National Milk Council (NMC). Based on the fat-to-protein ratio calculated from the farms' milk analysis results, 17% were found to be in acidosis and 3.1% were found to be in ketosis. The low milk nutritional content of the remaining farms also indicated serious deficiencies in animal nutrition. In this study, three different milk sampling devices were produced to accurately sample milk during milking. The analysis of milk samples collected using a 3D printer was compared with a commercially available milk sampling device. The results revealed no significant differences between the parameters examined, with the exception of the amount of sample collected. While the new milk sampling prototype has been proven to provide accurate sampling without affecting the milking system, further, more comprehensive studies are needed to bring it to commercial scale.