Rapid tests of platelet function for epidemiology of cardiovascular health and disease
Kardiyovasküler sağlık ve hastalık epidemiyolojisi için trombosit fonksiyonunun hızlı testleri
  1. Tez No: 985546
  2. Yazar: RÜYA MELTEM SARIYER
  3. Danışmanlar: DR. ALEX BYE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Halk Sağlığı, Hematoloji, Biotechnology, Public Health, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan trombositleri, Kan viskozitesi, Teşhis teknikleri-kardiyovasküler, Blood platelets, Blood viscosity, Diagnostic techniques-cardiovascular
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Readıng
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Epidemiyoloji Bilim Dalı
Özet
Kardiyovasküler sağlık ve hastalıklar, trombosit fonksiyonları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Trombositlerin rolünü anlamak ve bunları kardiyovasküler sağlık ve hastalıklarla ilişkilendirmek için geniş ölçekli epidemiyoloji çalışmaları kritik öneme sahiptir. Geleneksel trombosit fonksiyon testleri genellikle özel laboratuvar koşulları ve ekipman gerektirmekte, zaman alıcı ve maliyetli olması sebebiyle epidemiyolojik çalışmalarda kullanımını sınırlamaktadır. Bu çalışmada, bu sınırlamaları aşmak ve mikrokapiller teknolojiler kullanarak ucuz, hızlı ve kolay uygulanabilir testler geliştirmeyi amaçladık. Çok kanallı yapısı ve yüksek optik saydamlığı sayesinde mikrokapiller film şeritleri, trombosit fonksiyon testleri için büyük ölçekli çalışmalarda düşük maliyet, hız ve taşınabilirlik avantajı sunmakta, daha fazla katılımcının test edilmesine ve kapsamlı verilerin elde edilmesine olanak tanımaktadır. Bu amaçla, Raspberry Pi ve Pi kamera sistemleri ile entegre mikroakışkan görüntüleme cihazları geliştirilmiştir. Mikroakışkan sistemlerle yapılan test yöntemleri, kan fonksiyonlarının dinamik ölçümlerini sağlayarak kardiyovasküler sağlığı anlamada önemli bir adım atılmasını sağlamıştır. Dikey mikroakışkan şeritlerde sıvı akışının zaman ve mesafeye göre çözünürlüklü robotik görüntülemesi, kapiller yükselmenin zaman içinde analiz edilmesinin sıvı özelliklerine dair niceliksel bilgi sağladığını ve trombin uyarımının kan viskozitesini dinamik olarak artırdığını ortaya koymuştur. Bu dikey şeritlere eklenen döngüler, hızlı analiz süresini iyileştirerek kan akışı özelliklerindeki değişikliklerin daha etkili bir şekilde tespit edilmesini sağlamıştır. Ayrıca, mikrokapillerlerde trombosit agregasyonunun düşük maliyetli ve basit karanlık alan görüntüleme teknikleri ile tespit edilmesi mümkün hale gelmiştir. Daha büyük ölçekli epidemiyolojik çalışmalara hazırlık amacıyla gerçekleştirilen daha küçük ölçekli pilot çalışmalar aracılığıyla gerekli fizibilite bilgileri elde edilmiştir. Sonuç olarak, mikroakışkan cihazlar, örnek hacmini ve analiz süresini azaltarak kardiyovasküler sağlık ve hastalıkların geniş ölçekli epidemiyolojik çalışmalarında önemli avantajlar sunmakta, mikrokapiller testlerin basitliği ve düşük maliyeti ile birleştirilmiştir. Bu teknoloji, trombosit fonksiyon testlerinde daha fazla katılımcının test edilmesine olanak tanıyarak trombosit fonksiyonu ile belirli sağlık sonuçları arasındaki ilişkilerin daha ayrıntılı olarak incelenmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular health and disease have a significant impact on platelet function. Largescale epidemiology studies are critical to understanding the role of platelets and linking them to cardiovascular health and disease. Traditional platelet function tests require special laboratory conditions and equipment, are often time-consuming and costly, limiting their use in epidemiological studies. In this study, we aimed to overcome these limits and develop cheap, rapid and easy-to-use tests by using microcapillary technologies. Microcapillary film strips, with their multiple channels and high optical transparency, offer low cost, speed and portability for large-scale studies in platelet function testing, allowing more participants to be tested and comprehensive data to be obtained. For this purpose, microfluidic imaging devices integrated with Raspberry Pi and Pi camera systems were developed. Testing methods with microfluidic systems have taken an important step forward in understanding cardiovascular health by providing dynamic measurements of blood function. Time- and distance-resolved robotic imaging of fluid flow in vertical microfluidic strips revealed that analysing capillary rise over time provides quantitative information on fluid properties and that thrombin stimulation dynamically increases blood viscosity. Adding loops to these vertical strips improved the rapid assay reading time, enabling changes in blood flow characteristics to be detected more effectively. Additionally, platelet aggregation detection in microcapillaries has become possible with the developed low-cost and simple dark-field imaging techniques. Through smaller pilot studies to explore key parameters in preparation for larger scale epidemiological studies, the necessary feasibility information was obtained. In conclusion, microfluidic devices offer significant advantages in large-scale epidemiological studies of cardiovascular health and disease by reducing sample volume and analysis times, combined with the simplicity and low cost of microcapillary testing. This technology can allow more participants to be tested in platelet function tests, enabling more detailed examination of the relationships between platelet function and specific health outcomes.