Alginat yara örtüsü kullanımının basınç yarası iyileşmesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of alginate wound dressing use on pressure injury healing
  1. Tez No: 985609
  2. Yazar: ZEYNEP ZEYTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL PAMUK CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aljinat yara örtüsü, basınç yaralanması, PUSH ölçeği, yara iyileşmesi, Aljinatlar, Basınç ülserleri, Yara örtüsü, Alginate wound dressing, pressure injury, PUSH scale, wound healing, Alginates, Pressure ulcer, Wound dressin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, aljinat yara bakım örtüsü kullanımının Evre 3–Evre 4 derin basınç yaralanmalarının iyileşme süreci üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışma, Aralık 2024–Aralık 2025 tarihleri arasında Bursa Şehir Hastanesi'nin yoğun bakım ünitelerinde, Evre 3–Evre 4 derin basınç yaralanmalarına sahip ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 34 hasta ile yürütüldü. Çalışma tek gruplu ön test–son test ve zaman serileri tasarımında yarı deneysel olarak gerçekleştirildi. Yaraların bakımında %85 aljinat ve %15 karboksimetilselüloz içeren aljinat yara örtüsü kullanıldı. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu ve Basınç Ülseri İyileşme Değerlendirme Ölçeği (PUSH) kullanılarak başlangıçta ve takip eden 1., 2., 3. ve 4. haftada toplandı. İstatistiksel analizler SPSS 22 programı ile yapılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Yara alanı puanı, eksüda puanı, doku puanı ve PUSH toplam puanında zamana bağlı olarak azalma gözlendi ve bu değişim istatistiksel açıdan anlamlı bulundu (p<0,05). Eksüda ve doku puanında izlem süresi boyunca her ölçümde anlamlı azalma gözlendi, PUSH toplam puanında ise özellikle 4. haftada belirgin bir azalma olduğu belirlendi. Buna karşın yara alanı ölçümlerinde zaman içerisinde meydana gelen değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Evre 3–Evre 4 derin basınç yaralanması pansumanında kullanılan Aljinat yara bakım örtüsünün, yara eksüdasının kontrolünde, doku iyileşmesi ve genel yara iyileşme düzeyinde olumlu katkılar sağladığı saptandı. Bununla birlikte derin yaralarda yara alanının küçülmesi üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of alginate wound dressing on the healing process of Stage 3–Stage 4 deep pressure injuries. Methods: This study was conducted between December 2024 and December 2025 in the intensive care units of Bursa City Hospital with a total of 34 patients who had Stage 3–Stage 4 deep pressure injuries and met the inclusion criteria. The study was designed as a quasi-experimental study with a single-group pretest–posttest and time-series design. An alginate wound dressing containing 85% alginate and 15% carboxymethylcellulose was used for wound care. Data were collected at baseline and at the 1st, 2nd, 3rd, and 4th weeks of follow-up using the Descriptive Information Form and the Pressure Ulcer Scale for Healing (PUSH). Statistical analyses were performed using SPSS version 22, and the level of significance was set at p<0.05. Results: A time-dependent decrease was observed in wound area score, exudate score, tissue type score, and total PUSH score, and these changes were found to be statistically significant (p<0.05). Significant reductions in exudate and tissue type scores were observed at each follow-up measurement throughout the study period. A marked decrease in the total PUSH score was particularly evident at the 4th week. However, changes in wound area measurements over time were not statistically significant (p>0.05). Conclusion: The use of alginate wound dressing in the management of Stage 3–Stage 4 deep pressure injuries was found to contribute positively to exudate control, tissue healing, and overall wound healing status. However, its effect on wound area reduction in deep pressure injuries appeared to be limited.