Fantasy Line Through Urban
Kentten Geçen Hayal Hattı
- Tez No: 985624
- Danışmanlar: DR. ERIK HAGOORT, DR. MARISKA VAN DEN BERG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar, Somut-yarı somut-soyut öğretim stratejisi, Çağdaş sanat, Çok alanlı sanat eğitimi yöntemi, Visual arts, Concrete-representational-abstract instruction strategies, Multi-disciplinary art education method
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Avans Unıversıty Of Applıed Scıences
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Tez, anlatı dışı bir sanat yapma yaklaşımını çerçevelendiriyor. Metin, kurgusal ve gerçek arasında arabuluculuk eden soyutlama ve somutluk kavramları arasında yapılandırılır. Soyutlama, politikanın karmaşıklıklarından uzak olarak, somut olmayan, ifade içermeyen bir alan olarak konumlandırılır. Fantazi yaratmaya yönelik eğlenceli bir mercek görevi görür. Somutluk ise, döngüsellik ve çözülme açısından maddeselliğin zamansal durumlarını vurgular ve çevresel sürdürülebilirliğe odaklanır. Çizgi oluşturma eylemi, ortak sanatsal uygulamaları izlemek için hem üretim yoluyla hem de kültürel antropoloji aracılığıyla incelenir. Ayrıca, fantazi ve soyutlama gibi somut olmayan kavramların nasıl işlediğine dair kısa bir bakış açısı sunmak için nörolojiye atıflar eklenmiştir. Öte yandan, mitolojik yaratık Cin, kültürel bir doğaüstü motif olarak tanıtılır. Somutluğa değinen duyusal notlar, durumsal kısa öykülerle iç içe geçirilir.
Özet (Çeviri)
This thesis frames how a non-narrative approach to making art. The text is structured in between the concepts of abstraction and concreteness that mediates between fictional and factual. Abstraction is positioned as an intangible, statement-free realm that distances itself from the complexities of politics. It serves as a playful lens through which to engage in fantasy-making. Concreteness, on the other hand, highlights the temporal states of materiality in terms of circularity and dissolution and it is focused on environmental sustainability. The act of line-making is examined by making, and through cultural anthropology to trace shared artistic practices. Additionally, references to neurology are inserted briefly to sight on how intangible concepts like fantasy and abstraction are operated. On the other hand Jinn the mythical creature comes into introduction as a cultural supernatural motif. I interweave sensory notes that touch upon tangibility with situational short stories.