Sıçanlarda uzun süreli pantoprazol uygulanmasının ardından serebral korteks ve serebellumda inflamasyon, apoptoz ve oksidatif stresle ilgili moleküler değişikliğin incelenmesi
Investigation of molecular changes related to inflammation, apoptosis and oxidative stress in the cerebral cortex and cerebellum after long-term pantoprazole administration in rats
  1. Tez No: 985632
  2. Yazar: EMİNE ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR DURSUN, DOÇ. DR. BİRSEN ELİBOL YÜCESOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Farmasötik Toksikoloji, Molecular Medicine, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Oksidatif stres, Pantoprazol, Serebral korteks, İnflamasyon, Apoptosis, Oxidative stress, Pantoprazole, Cerebral cortex, Inflammation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda proton pompası inhibitörlerinin (PPI) merkezi sinir sistemi üzerinde nörotoksik etkiler oluşturabileceği ileri sürülmektedir. Bu çalışmada, uzun süreli pantoprazol kullanımının sıçanların serebral korteks ve serebellum bölgelerinde inflamasyon, oksidatif stres ve apoptoz mekanizmalarına etkileri moleküler düzeyde araştırılmıştır. Çalışmada 3–4 aylık Wistar cinsi dişi sıçanlar üç gruba ayrılarak 12 hafta boyunca pantoprazol uygulanmış, ardından davranış testleri yapılmış ve beyin dokuları ELISA yöntemiyle analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, TNF-α düzeylerinde her iki bölgede anlamlı değişiklik saptanmazken, IL-6 ve IL-1β düzeyleri serebellumda anlamlı olarak artmıştır (p<0,05). Oksidatif stres belirteçlerinden TAS serebellumda (p=0,01), MDA ise kortekste anlamlı şekilde yükselmiştir (p=0,014). BAX düzeyi her iki bölgede artmış, ancak BAD proteini yalnızca kortekste belirgin olarak artış göstermiştir (p=0,0007). Bu bulgular, serebellumda daha etkili bir antioksidan savunma mekanizması olduğunu, buna karşılık korteksin pantoprazolün proapoptotik etkilerine daha duyarlı olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, pantoprazolün uzun süreli kullanımının farklı beyin bölgelerinde değişen biyokimyasal tepkilere yol açtığı ve nörodejeneratif süreçleri destekleyebileceği değerlendirilmiştir. Bu nedenle, özellikle risk altındaki bireylerde bu ilacın kullanımında dikkatli olunması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a growing body of research suggesting that proton pump inhibitors (PPIs) may have neurotoxic effects on the central nervous system. The objective of this study was to examine the molecular consequences of prolonged pantoprazole administration on inflammatory responses, oxidative stress, and apoptosis mechanisms within the cerebral cortex and cerebellum of rats. Female Wistar rats, aged 3–4 months, were divided into three groups and administered pantoprazole for a period of 12 weeks. After behavioral assessments, brain tissues were dissected and analyzed using the ELISA method. The results demonstrated no statistically significant alterations in TNF-α levels in either brain region (p > 0.05). While IL-6 and IL-1β levels remained unchanged in the cortex, a significant increase was observed in the cerebellum (p < 0.05). Among the oxidative stress markers examined, there was a significant increase in TAS levels in the cerebellum (p=0.01), while MDA levels exhibited a significant increase in the cortex (p=0.014). BAX levels increased in both regions (p < 0.05), and a marked increase in BAD protein was observed specifically in the cortex (p = 0.0007), with no significant change in the cerebellum (p = 0.71). These findings suggest a region-specific biological response, with stronger antioxidant defense mechanisms in the cerebellum and greater vulnerability to proapoptotic signaling in the cortex. In summary, the prolonged use of pantoprazole has the potential to induce differential biochemical responses in specific brain regions, which may contribute to neurodegenerative processes. Therefore, it is advisable to exercise caution when administering pantoprazole, particularly to individuals with a predisposition for neurodegenerative diseases.