Lise öğrencilerinde otantiklik, öz-kontrol ve stresle başa çıkma arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between authenticity, self-control and coping with stress in high school students
  1. Tez No: 985645
  2. Yazar: EBRU SÜMEYYE AVŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ŞİMŞİR GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenler, Otantik, Stres, Stresle başetme, Öz kontrol, Adolescents, Authentic, Stress, Coping with stress, Self-control
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin otantiklik, öz-kontrol ve stresle başa çıkma puanları arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın bağımsız değişkenleri otantiklik ve öz-kontroldür. Bağımlı değişkeni ise stresle başa çıkmadır. Araştırma 2024-2025 yılları arasında Konya ilinin Ilgın ilçesinde liselerde öğrenim gören [336 kadın (%60.8) ve 217 erkek (%39.2)] toplam 553 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, öz-kontrol düzeylerini belirlemek için“Kısa Öz-Kontrol Ölçeği”, stresle başa çıkma stillerini belirlemek için“Çocuk ve Ergenler için Başa Çıkma Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde ikili grupların karşılaştırılmasında bağımsız gruplar için t-testi, ikiden fazla grup ortalamaların karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmada otantiklik, öz-kontrol ve stresle başa çıkma arasındaki ilişkiyi görmek için Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu Katsayısı hesaplanmıştır. Stresle başa çıkmanın yordayıcılarını belirlemek için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda, cinsiyet değişkenine ve sınıf düzeylerine göre anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Korelasyon analizi sonucunda öz-kontrol, otantiklik ve stresle başa çıkma arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Öz-kontrol, otantiklik ve aktif başa çıkma arasında pozitif yönlü ilişkiler bulunurken; otantiklik ile kaçınan ve olumsuz başa çıkma arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Stresle başa çıkmanın yordayıcılarını belirlemek için yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda otantiklik ve öz-kontrolün aktif başa çıkmayı olumlu yordadığı görülmektedir. Otantiklik ve öz-kontrolün kaçınan başa çıkma ve olumsuz başa çıkmayı ise olumsuz yordadığı görülmektedir. Elde edilen bulgular ilgili alanyazın doğrultusunda değerlendirilmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between students' authenticity, self-control, and coping with stress scores in secondary education institutions. The independent variables of the study are authenticity and self-control. The dependent variable is coping with stress. The study was conducted with the participation of 553 high school students [336 females (60.8%) and 217 males (39.2%)] studying in high schools in Ilgın district of Konya province between 2024-2025. The“Personal Information Form”was used to determine participants' personal information, the“Brief Self-Control Scale”was used to determine their self-control levels, and the“Coping Scale for Children and Adolescents”was used to determine their coping styles. In the analysis of the data, the t-test for independent groups was used to compare binary groups, while one-way analysis of variance (One-Way ANOVA) was used to compare the means of more than two groups. In the study, Pearson's Product-Moment Correlation Coefficient was calculated to examine the relationship between authenticity, self-control, and coping with stress. Multiple linear regression analysis was performed to determine the predictors of coping with stress. The analyses revealed significant differences based on gender and grade level. The correlation analysis found significant relationships between self-control, authenticity, and coping with stress. Positive relationships were found between self-control, authenticity, and active coping, while significant negative relationships were found between authenticity and avoidant and negative coping. Multiple linear regression analysis conducted to determine the predictors of coping with stress revealed that authenticity and self-control positively predicted active coping. Authenticity and self-control were found to negatively predict avoidant coping and negative coping. The findings were evaluated and discussed in line with the relevant literature.