Fen liselerinde hizmet kalitesinin ölçümüne yönelik bir model önerisi ve ölçek geliştirme çalışması
A model proposal and scale development study for measuring service quality in science high schools
  1. Tez No: 985646
  2. Yazar: ERKAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Eğitim ve Öğretim, Business Administration, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen liseleri, Hizmet kalitesi, Kalite ölçme, Servqual yöntemi, Science high school, Service quality, Quality measuring, Servqual method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Fen liselerinde hizmet kalitesi ölçümüne yönelik boyutların ortaya çıkarılması amaçlanan bu çalışma karma yöntem ile hazırlanmıştır. Bu kapsamda Karaman'da bulunan 2 Fen lisesinde 24 öğrenci ile odak grup görüşmesi, 8 veli, 11 öğretmen ve 6 yönetici ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma sonucunda geliştirilen anket, Karaman ve Konya'da bulunan 6 Fen lisesinden 614 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler dijital ortamda depolanarak yine dijital ortamda analiz edilmiş, analiz sonuçları araştırma kapsamında yorumlanıp değerlendirilmiştir. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS ve LISREL programları kullanılarak açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılarak değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlara göre, 5 ana kategori (Bilimsel, Etkileşim, İmaj, Kariyer, Kurumsal) ve 34 ifadeden oluşan, yapılan analizlerle geçerliliği ve güvenirliği belirlenen bir ölçüm aracı elde edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre, Fen liselerinde bilimsel eğitim imkanları yetersizdir. Laboratuvarlar etkin kullanılmamaktadır, proje temelli öğrenme etkinlikleri kısıtlıdır ve öğrencilerin bilimsel süreç becerileri yeterince gelişememektedir. Öğretmenlerin tutumları, bireysel ilgileri, empati becerileri ve adalet anlayışları, öğrencilerin okula yönelik algılarını şekillendirmekte; sınav odaklı eğitim anlayışı ise çok yönlü gelişimi sınırlamaktadır. Modernlik, estetik, hijyen, güvenlik ve fiziksel olanaklar, öğrencilerin motivasyonu ve okula bağlılıkları üzerinde büyük etki yapmaktadır. Öğrenciler, mesleki seçimlerinde yeterli desteği alamamakta, yabancı dil eğitimi konusunda uygulamada eksiklikler yaşamakta ve yurtdışı hedefleri için fırsatlar sınırlı kalmaktadır. Disiplin, gizlilik, personelin nitelikleri ve öğretmenlerin mesleki gelişimleri, okulun genel işleyişi ile öğrenci memnuniyetini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to reveal the dimensions of service quality measurement in science high schools, was prepared with mixed method. Within this scope, focus group interviews were conducted with 24 students in two science high schools in Karaman, and in-depth interviews were conducted with 8 parents, 11 teachers, and 6 administrators. A survey developed as a result of the qualitative research was administered to 614 students from six science high schools in Karaman and Konya. The data obtained within the scope of the research were stored digitally and analyzed, and the analysis results were interpreted and evaluated within the scope of the research. The data obtained through the survey were evaluated through exploratory and confirmatory factor analyses using SPSS and LISREL programs. According to the results obtained within the scope of the study, a measurement tool consisting of 5 main categories (Scientific, Interaction, Image, Career, Institutional) and 34 statements, the validity and reliability of which were determined through the analysis, was obtained. According to the results of the research, scientific education opportunities are insufficient in science high schools. Laboratories are not used effectively, project-based learning activities are limited, and students' science process skills are not sufficiently developed. Teachers' attitudes, individualized interests, empathy, and sense of justice shape students' perceptions of school, while an exam-focused educational approach limits multifaceted development. Modernity, aesthetics, hygiene, security, and physical facilities significantly impact students' motivation and commitment to school. Students lack adequate support in their career choices, experience practical shortcomings in foreign language instruction, and limited opportunities for international endeavors. Discipline, confidentiality, staff qualifications, and teachers' professional development all impact the overall functioning of the school and student satisfaction.