2001 ve 2008 ekonomik krizleri sonrası uygulanan iktisadi politikaların karşılaştırılmalı bir analizi
A comparative analysis of the economic policies implemented after the 2001 and 2008 economic crises
  1. Tez No: 985671
  2. Yazar: FATİH ALKIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ TURGUTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik kriz 2008, Ekonomik kriz, Ekonomik kriz Şubat 2001, Maliye politikaları, Para politikaları, Economical crisis 2008, Economic crisis, Economical crisis February 2001, Fiscal policies, Monetary policies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 2001 ve 2008 ekonomik krizleri sonrasında Türkiye'de uygulanan para ve maliye politikaları karşılaştırmalı olarak analiz edilerek, ''2001 ekonomik krizi sonrasında gerçekleştirilen yapısal reformlar, 2008 küresel krizinde Türkiye ekonomisinin makroekonomik istikrarını koruma kapasitesini artırmıştır'' hipotezinin test edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, Türkiye'nin kriz dönemlerindeki makroekonomik göstergeleri, 2001 krizi sonrası gerçekleştirilen yapısal reformlar ve 2001 ile 2008 krizlerinde uygulanan para ve maliye politikaları detaylı şekilde incelenmiştir. Her iki ekonomik krizin kökeninde yatan nedenlerin farklı olmasından dolayı uygulanan politikalar da farklılık göstermiştir. 2001 ekonomik krizinde, mali disiplini sağlama, kamu açıklarını kontrol altına alma ve enflasyonla mücadeleye yönelik yapısal reformlar ve sıkı para-maliye politikaları uygulanırken, 2008 ekonomik krizinde ise, talep daralmasını önlemek ve ekonomik faaliyetleri canlandırmak amacıyla genişletici maliye politikaları ve likidite arttırıcı önlemler ön plana çıkmıştır. Çalışmanın teorik kısmında her iki ekonomik kriz, kriz modelleri kapsamında değerlendirilmiş, 2001 krizinin ikinci nesil kriz modeli ile büyük ölçüde, üçüncü nesil kriz modeli ile kısmen uyumlu olduğu, 2008 krizinin ise üçüncü nesil kriz modeli ile uyumlu olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonucunda her iki ekonomik krizin, kökenleri, yapısal dinamikleri ve uygulanan politikalar açısından birbirinden farklılık gösterdiği, ancak her iki krizin de makroekonomik göstergeler üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, 2001 krizi sonrası gerçekleştirilen bankacılık reformları, TCMB kanunundaki değişiklikler ve mali disiplin gibi yapısal düzenlemeler, 2008 krizine daha güçlü makroekonomik göstergeler ile girerek uygulanan para ve maliye politikalarında esneklik sağlamış ve ''2001 ekonomik krizi sonrasında gerçekleştirilen yapısal reformlar, 2008 küresel krizinde Türkiye ekonomisinin makroekonomik istikrarını koruma kapasitesini artırmıştır'' hipotezini doğruladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a comparative analysis of the monetary and fiscal policies implemented in Turkey followin the 2001 and 2008 economic crises was conducted to validate the hypothesis that ''the structural reforms implemented after the 2001 economic crisis enhanced Turkey's capacity to maintain macroeconomic stability during the 2008 global crisis.'' The study examined Turkey's macroeconomic indicators during the crisis periods, the structural reforms implemented after the 2001 crisis, and the monetary and fiscal policies applied during both the 2001 and 2008 crises in detail. Due to the differing underlying causes of the two economic crisis, structural reforms and tight monetary and fiscal policies aimed at ensuring fiscal discipline, controlling public deficits, and combating inflation were adopted, while in the 2008 economic crisis, expansionary fiscal policies and liquidity-enhancing measures were prioritized to mitigate demand contraction and stimulate economic activity. In the theoretical section of the study, both economic crises were evaluated within the framework of crisis models. It was observed that the 2001 crisis was largely consistent with the second-generation crisis model and partially with the third-generation model, while the 2008 crisis was consistent with the third-generation crisis model. The study concluded that the two economic crises differed in their origins, structural dynamics, and applied policies, yet both left adverse effects on macroeconomic indicators. In conclusion, the structural reforms implemented after the 2001 crisis, including banking sector reforms, amendments to the TCMB law, and fiscal discipline, enabled Turkey to enter the 2008 crisis with stronger macroeconomic indicators, providing flexibility in the implementation of monetary and fiscal policies. This has confirmed the hypothesis that“the structural reforms implemented after the 2001 economic crisis enhanced Turkey's capacity to maintain macroeconomic stability during the 2008 global crisis.”