Alternatif sinemanın geleceği bağlamında isteğe bağlı video hizmetleri: MUBI sinema platformu örneği
Video-on-demand services in the context of the future of alternative cinema: The sample of MUBI cinema platform
- Tez No: 985672
- Danışmanlar: PROF. DR. RABİA VİLDAN EYİGÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Sinema, Yakınsama Kültürü, İsteğe Bağlı Video, Dijital Platformlar, MUBI, Seyirci Dönüşümü, Alternatif medya, Ana akım, Ekonomi politikaları, Sinema sektörü, Yakınsama, Yeni medya, İsteğe bağlı video servisleri, İzleyici davranışı, İzleyici tercihi, Alternative cinema, Convergence Culture, Video-on-Demand, Digital Platforms, MUBI, Audience Transformation, Alternative media, Mainstream, Economic policies, Cinema sector, New media, Video on demand services, Audience behavior, Audience preference
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Günümüzün gelişen internet tabanlı teknolojileriyle birlikte bir kitle iletişim aracı olan sinema dijital anlamda dönüşüme uğramaktadır. Bu dönüşüm hem filmlere erişebilme hem de seyircilerin izleme deneyimlerinin değişmesi anlamında değerlendirilmektedir. Yeni medya teknolojileri ve buna bağlı olarak yakınsama kültürü bu dönüşümün tam ortasındadır. Yakınsama kültürü hem gelenekselden dijitale olan teknik dönüşümü hem de izleme edimini anlamak için önemli bir kavramdır. İsteğe bağlı video hizmetlerinin (Video-on-Demand) sinemayı hem üretim hem dağıtım hem de tüketim anlamında yeniden üreterek dönüştürdüğü gözlemlenmektedir. Araştırmada bahsi geçen bu dönüşüm, alternatif sinema üzerinden tartışmaya açılmaktadır. Bu çalışma, alternatif sinema kavramının sınırlarını güncel bir bakış açısıyla yeniden çizme hedefiyle yola çıkmış; bu çerçevede, isteğe bağlı video hizmetleri (VoD) ekosistemi içerisinde yer alan MUBI sinema platformunu merkeze almıştır. Temel amacı, alternatif sinemanın yeni medya teknolojileri içerisindeki konumunu, geleceğini ve dijitalleşmenin tetiklediği izleyici izleme pratiklerindeki dönüşümü araştırmaktır. Çalışmanın özgünlüğü, teorik ve kavramsal analizin ötesine geçerek MUBI kullanıcılarıyla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelere dayanmasıdır; bu niteliksel veriler, dijitalleşen bu alandaki dönüşümü somut bir şekilde anlamlandırmaya ve geleceğin alternatif sinema deneyimini projeksiyona tabi tutmaya olanak tanımıştır. Dolayısıyla, alternatif sinemanın dijital platformlar özelinde VoD bağlamında, kapsamlı bir izleyici araştırmasıyla desteklenerek incelenmesi, bu araştırmayı mevcut literatürden ayıran ve ona özgün bir akademik katkı sağlayan temel unsurları oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cinema, as a mass medium, is undergoing a digital transformation in conjunction with today's evolving internet-based technologies. This transformation is evaluated in terms of both access to films and the changing viewing experiences of the audience. New media technologies, and consequently convergence culture, lie at the very heart of this transformation. Convergence culture is a crucial concept for understanding both the technical shift from traditional to digital and the act of viewing itself. It is observed that Video-on-Demand (VoD) services are transforming cinema by reproducing it across the realms of production, distribution, and consumption. In this research, the aforementioned transformation is discussed through the lens of alternative cinema. This study set out with the aim of redrawing the boundaries of the concept of alternative cinema from a contemporary perspective; within this framework, it centers on the cinema platform MUBI, situated within the Video-on-Demand (VoD) ecosystem. ts primary objective is to investigate the position and future of alternative cinema within new media technologies, as well as the transformation in audience viewing practices triggered by digitalization. The originality of the study lies in its reliance on in-depth interviews conducted with MUBI users, moving beyond mere theoretical and conceptual analysis; these qualitative data have made it possible to concretely interpret the transformation in this digitizing field and to project the future of the alternative cinema experience. Consequently, the examination of alternative cinema within the specific context of digital platforms and VoD, supported by comprehensive audience research, constitutes the fundamental element that distinguishes this study from the existing literature and provides a unique academic contribution.