Meme kanseri tedavisinde kemoterapötik ilaçlar ile 5-HTR7-siRNA yüklü nanotaşıyıcıların birlikte kullanımının antikanser etkinliğinin incelenmesi
Examining the anticancer efficacy of the combined use of chemotherapeutic drugs and 5-HTR7-siRNA loaded nanocarriers in breast cancer treatment
- Tez No: 985686
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL HAMURCU, PROF. DR. BÜLENT ÖZPOLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: 5-Htr7, 5-Htr7-Sirna, Doksorubisin, Meme Kanseri, Metergoline, Serotonin, Siklodekstrin, 5-HTR7, 5-HTR7-siRNA, Breast Cancer, Cyclodextrin, Doxorubicin Metergoline, Serotonin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE KEMOTERAPÖTİK İLAÇLAR İLE 5-HTR7-siRNA YÜKLÜ NANOTAŞIYICILARIN BİRLİKTE KULLANIMININ ANTİKANSER ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ Venhar ÇINAR Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Doktora Tezi, Aralık, 2025 Danışman: Prof. Dr. Zuhal HAMURCU ÖZET Meme kanseri, özellikle üçlü reseptör negatif meme kanseri (Triple Negatif Meme Kanseri ,TNBC), sınırlı tedavi seçenekleri nedeniyle zorlu bir prognoza sahiptir. Önceki çalışmalarımızda, siRNA ve metergoline ile gerçekleştirilen 5-HTR7'nin genetik ve farmakolojik inhibisyonunun, onkogenik FOXM1 sinyal yolağını baskılayarak TNBC hücre proliferasyonunu inhibe ettiği gösterilmiştir. Ancak, siRNA'ların stabilitesi ve hedef hücrelere verimsiz iletimi, klinik kullanımını kısıtlamaktadır. Bu sorunları aşmak ve 5-HTR7-siRNA'nın biyolojik etkinliğini artırmak amacıyla, kopolimerler kullanılarak β-CD taşıyıcı platformlarıyla 5HTR7-siRNA-β-CD sentezlendi. Sentezlenen 5HTR7-siRNA-β-CD, doksorubisin (DOX) ve metergoline (MET) ile kombine olarak kullanıldı ve kombin tedavinin 5-HTR7/FOXM1 sinyal yolağına ve hücre çoğalmasına etkisi araştırıldı. 5HTR7-siRNA-β-CD nanoparçacığının, HTR7 geninin susturulmasını metergoline ile 5-HT7 reseptörünü kapatılması sağlanır, serotoninin 5-HTR7 reseptörü üzerinde FOXM1 sinyal yolağını aktive etmesini engellendiğinde ve DOX'un etkinliğini önemli ölçüde arttığı ve kanser hücrelerinin çoğalmasının baskılandığı bulundu. Sonuçlarımız, 5HTR7-siRNA-β-CD ve metergoline içeren bu kombinasyonel stratejinin, meme kanseri hastaları için 5-HTR7/FOXM1 sinyal yolağını hedefleyen ve böylece kemoterapötik ilaç olarak kullanılan doksorubisinin etkinliğini artıran yeni ve alternatif bir tedavi stratejisi olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE ANTICANCER EFFICACY OF THE COMBINED USE OF CHEMOTHERAPEUTIC DRUGS AND 5-HTR7-siRNA LOADED NANOCARRIERS IN BREAST CANCER TREATMENT Venhar ÇINAR Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Deparment of Medical Biology Ph.D. Thesis, December 2025 Supervisor: Prof. Dr. Zuhal HAMURCU ABSTRACT Breast cancer, particularly triple receptor-negative breast cancer (TNBC), presents a challenging prognosis due to limited treatment options. Our previous studies have shown that genetic and pharmacological inhibition of 5-HTR7 by siRNA and metergoline inhibits TNBC cell proliferation by suppressing the oncogenic FOXM1 signaling pathway. However, the stability and inefficient delivery of siRNAs to target cells limit their clinical use. To overcome these problems and enhance the biological efficacy of 5-HTR7-siRNA, 5HTR7-siRNA-β-CD was synthesized using copolymers with β-CD transporter platforms. The synthesized 5HTR7-siRNA-β-CD was used in combination with doxorubicin (DOX) and metergoline (MET), and the effect of the combination therapy on the 5-HTR7/FOXM1 signaling pathway and cell proliferation was investigated. The 5HTR7-siRNA-β-CD nanoparticle, when combined with metergoline, silences the HTR7 gene and blocks the 5-HT7 receptor. This inhibits serotonin activation of the FOXM1 signaling pathway on the 5-HTR7 receptor, significantly increasing DOX efficacy and suppressing cancer cell proliferation. Our results suggest that this combinatorial strategy involving 5HTR7-siRNA-β-CD and metergoline could be a novel and alternative treatment strategy for breast cancer patients, targeting the 5-HTR7/FOXM1 signaling pathway and thus enhancing the efficacy of doxorubicin, a chemotherapeutic drug.