عقد القلائد في تحقيق العقائد لمحمد بن حميد بن مصطفى الكفوي الآقكرماني (ت. 1174/ 1760) من مبحث الكلام نفسي ولفظي إلى مبحث نفي الأصلح: دراسة وتحقيقاً
Muhammed b. Hamîd b. Mustafa el-Kefevî'nin (ö. 1174/1760)“İḳdü'l-kalâʾid fî taḥḳîḳi'l-ʿaḳāʾid”Risâlesinin Kelâm-ı Nefsî ve Kelâm-ı Lafzî Faslından Aslâhın Nefyi Bahsine Kadar Olan Bölümünün Tahkik ve İncelemesi
  1. Tez No: 985822
  2. Yazar: ZAID MANEA ABDULLAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, el-Kefevî, el-Âkkirmânî İḳdü'l-kalâʾid, el-Aslah, Tahkik, Kalam, al-Kafawi, al-Aqqirmani. Iqd al-Qala'id, al-Aslah, Critical Edition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 18. yüzyıl Osmanlı kelâm düşüncesinin önemli simalarından Muhammed b. Hamîd el-Kefevî el-Âkkirmânî'nin (ö. 1174/1760)“İḳdü'l-kalâʾid fî taḥḳîḳi'l-ʿaḳāʾid”adlı eserinin“Kelâm-ı Nefsî ve Kelâm-ı Lafzî”bahsinden başlayıp“Aslahın Nefyi”(Cenâb-ı Hakk'ın kul için en iyisini yaratmak zorunda olmadığı) meselesine kadar olan kısmının ilmî tahkik ve incelemesini konu edinmektedir. Mâtürîdî akîdesi ekseninde kaleme alınan bu eser, klasik kelâm problemlerini derinlikli ve mukayeseli bir perspektifle ele almaktadır. Araştırma iki temel kısımdan oluşmaktadır:“İnceleme”bölümünde müellifin biyografisi ve eserde takip ettiği akli-nakli metodoloji analiz edilmiştir.“Tahkik”bölümünde ise eserin yazma nüshaları karşılaştırılarak metin kurulmuş, teknik terimler açıklanmış ve atıfların kaynakları (tahric) gösterilmiştir. Bu çalışma, özellikle Allah'ın kelâm sıfatı ve fiilî sıfatlar üzerindeki tartışmaları Osmanlı ilim geleneği üzerinden günümüze aktarmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents a critical edition and analytical study of the work“Iqd al-Qala'id fi Tahqiq al-Aqa'id”by the 18th-century Ottoman scholar Muhammad bin Hamid al-Kafawi al-Aqqirmani (d. 1174 AH / 1760 AD). The research specifically covers the chapters starting from the“Internal and Verbal Speech”(Kalam Nafsi and Lafzi) to the“Negation of the Most Salutary”(Aslah). Written within the framework of Maturidi theology, this work examines classical Kalam problems through a profound and comparative perspective. The study is divided into two main parts: The“Analytical Study”section evaluates the author's biography and the rational-traditional methodology employed in the work. The“Critical Edition”(Tahqiq) section involves comparing extant manuscripts to establish the original text, clarifying technical terminology, and documenting (takhrij) scholarly citations. This research aims to bring to light the Ottoman intellectual tradition's discourse on the attribute of Speech and Divine acts, providing a verified primary source for modern academic studies.