Sentetik kannabinoid“CUMYL-4CN-BİNACA ”nın erkek ratlarda beyin ve testis dokusu üzerine etkisinin biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle belirlenmesi
Determination of the effect of synthetic cannabinoid“CUMYL-4CN-BİNACA”on brain and testicular tissue in male rats by biochemical and molecular methods
  1. Tez No: 985806
  2. Yazar: ERDEM EREN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN AKSAKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli genetik, Mikroelisa yöntemi, Forensic genetics, Microelisa method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kriminalistik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, sentetik kannabinoid CUMYL-4CN-BINACA'nın erkek Sprague Dawley ratlarının beyin ve testis dokularında neden olduğu biyokimyasal ve moleküler etkilerini incelemektir. Çalışmamızda, CUMYL-4CN-BINACA'nın beyin ve testis dokularında oluşturduğu oksidatif stres, endoplazmik retikulum stresi, enflamasyon, apoptoz, toksikolojik etkiler ve biyolojik sistemlerdeki olası zararları araştırıldıÇalışmada, 200-250 gram ağırlığında, 9-10 haftalık erkek ratlara 14 gün boyunca intraperitonal olarak 0.25, 0.50 ve 1.00 mg/kg (bw) CUMYL-4CN-BINACA verildi. Deney süresince ratlara kontrollü çevre koşulları altında standart yem ve su verildi. Çalışmanın sonunda oksidatif stres, endoplazmik retikulum stresi, inflamasyon, apoptozis ve dokulardaki toksikolojik etkiler biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle incelendiSentetik kannabinoid uygulanmış ratların beyin dokusunda Nrf-2 ve HO-1 gen ekspresyonlarının baskılandığı, buna karşın enflamasyon belirteçleri olan IL-6 ve NF-κB ekspresyonlarının arttığı tespit edildi. Testis dokusunda HO-1 ekspresyonunda artış görülmesine rağmen apoptoz belirteçleri olan Bax geninde artış ve Bcl-2 geninde azalma gözlendi. MDA seviyeleri kontrol grubuna göre önemli derecede artarken, GSH seviyelerinin hem beyin hem de testis dokularında doza bağlı olarak azaldığı belirlendi. KAT, SOD ve GPx-1 aktiviteleri hem beyin hem de testis dokularında doza bağılı olarak azaldığı görüldü. Beyin dokusunda inflamatuar belirteçler (NF-κB, IL-6, TNF-α, IL-1β, COX-2, iNOS) belirgin şekilde artış, testis dokusunda NF-κB ve COX-2 baskılanırken iNOS seviyelerinde de belirgin bir artış gözlendi. CBR-1 seviyeleri her iki dokuda da doza bağlı bir şekilde artmış olup benzer şekilde, CBR-2 ifadesi beyin ve testiste tüm uygulama gruplarında önemli ölçüde yükseldi. Bu bulgular CUMYL-4CN-BINACA'nın oksidatif stres, enflamasyon ve apoptoz mekanizmaları aracılığıyla merkezi sinir sistemi ve üreme sistemi üzerinde ciddi toksikolojik etkilere yol açabileceğini göstermektedir.Ratların beyin ve testis dokularında CUMYL-4CN-BINACA maruziyeti sonrası oksidatif stresin, ER stresinin, enflamasyonun ve apoptozun tetiklenmesiyle toksisitenin meydana gelebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the biochemical and molecular effects of synthetic cannabinoid CUMYL-4CN-BINACA on brain and testicular tissues of male Sprague Dawley rats. In our study, oxidative stress, endoplasmic reticulum stress, inflammation, apoptosis, toxicological effects and possible damages in biological systems caused by CUMYL-4CN-BINACA in brain and testicular tissues were investigatedIn the study, male rats weighing 200–250 g and aged 9–10 weeks were administered intraperitoneally with 0.25, 0.50, and 1.00 mg/kg (bw) of CUMYL-4CN-BINACA for 14 days. During the experiment, the rats were provided with standard feed and water under controlled environmental conditions. At the end of the study, oxidative stress, endoplasmic reticulum stress, inflammation, apoptosis, and toxicological effects in tissues were examined using biochemical and molecular methodsIn the brain tissue of rats administered with the synthetic cannabinoid, suppression of Nrf-2 and HO-1 gene expressions was observed, whereas the expressions of the inflammatory markers IL-6 and NF-κB were increased. In the testis tissue, although an increase in HO-1 expression was detected, an upregulation of the apoptotic marker Bax gene and a downregulation of the Bcl-2 gene were observed. MDA levels were significantly elevated compared to the control group, while GSH levels were found to decrease in both brain and testis tissues in a dose-dependent manner. The activities of CAT, SOD, and GPx-1 were also reduced in both brain and testis tissues in a dose-dependent fashion. In brain tissue, inflammatory markers (NF-κB, IL-6, TNF-α, IL-1β, COX-2, iNOS) were markedly elevated, whereas in testis tissue, NF-κB and COX-2 were suppressed while iNOS levels showed a significant increase. CBR-1 levels were elevated in both tissues in a dose-dependent manner, and similarly, CBR-2 expression was significantly upregulated in all treatment groups in both brain and testis. These findings suggest that CUMYL-4CN-BINACA may exert serious toxicological effects on the central nervous system and reproductive system through mechanisms involving oxidative stress, inflammation, and apoptosisIt was concluded that exposure to CUMYL-4CN-BINACA may induce toxicity in the brain and testis tissues of rats through the triggering of oxidative stress, ER stress, inflammation, and apoptosis.