Endoskopik kafa kaidesi tümör cerrahisinin koku fonksiyonları ve hava yolu rezistansı üzerine etkileri
Impact of endoscopic skull base tumor surgery on olfactory functions and nasal airway resistance
  1. Tez No: 985824
  2. Yazar: ALPARSLAN EKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER MELİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: kafatabanı cerrahisi, endoskopik cerrahi, koku fonksiyonları, hava yolu direnci, Sniffin' Sticks testi, rinomanometrİ, SNOT-22, nazoseptal flep, skull base surgery, endoscopic surgery, olfactory function, airway resistance, Sniffin' Sticks test, rhinomanometry, SNOT-22, nasoseptal flap
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, endoskopik transnazal kafa kaidesi tümör cerrahisi uygulanan hastalarda cerrahi öncesi ve sonrası koku fonksiyonları, nazal hava yolu rezistansı ve sinonazal semptomlardaki değişimin objektif ve subjektif yöntemlerle değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, tek merkezli çalışmaya, 01.02.2024–30.06.2025 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde primer endoskopik transnazal kafa kaidesi tümör cerrahisi uygulanan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 106 hasta alındı. Hastaların tamamına ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1. ve 3. aylarda nazal endoskopik muayene, aktif anterior rinomanometri ile total inspiratuar rezistans (TIR) ve total ekspiratuar rezistans (TER) ölçümü, Sniffin' Sticks testi ile koku değerlendirmesi yapıldı. Sinonazal semptomlar ve yaşam kalitesi SNOT-22, nazal obstrüksiyon NOSE ölçeği ve nazal semptom şiddeti görsel analog skala (VAS) ile sorgulandı. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 48,4 ± 15,0 yıl olup, %58,5'i kadın, %41,5'i erkekti; en sık görülen patoloji hipofiz adenomu (PitNET) idi. Cerrahi sonrası 1. ayda TIR ve TER değerlerinde anlamlı artış, Sniffin' Sticks eşik, ayırt etme, tanımlama ve toplam skorlarında ise anlamlı azalma saptandı. Aynı dönemde NOSE, SNOT-22 ve VAS skorlarında da belirgin kötüleşme izlendi (p<0,001). Genişletilmiş cerrahi uygulanan ve nazoseptal flep kullanılan hastalarda erken dönem nazal hava yolu direnci ve koku fonksiyonlarındaki bozulmanın daha belirgin olduğu görüldü. Üçüncü ay değerlendirmesinde hem rinomanometri parametrelerinde hem de koku testlerinde anlamlı düzelme saptandı; nazal hava yolu rezistansının azaldığı ve koku skorlarının preoperatif değerlere büyük oranda yaklaştığı belirlendi. Subjektif skorlar da objektif bulgularla paralel şekilde iyileşme gösterdi ve hastaların nazal solunum fonksiyonları ile sinonazal yaşam kalitesinin büyük oranda normale döndüğü gözlendi. Sonuç: Endoskopik transnazal kafa kaidesi tümör cerrahisi, erken postoperatif dönemde koku fonksiyonunda azalma ve nazal hava yolu direncinde artışa yol açmakta, ancak üçüncü ay itibarıyla hem objektif hem subjektif parametrelerde anlamlı düzelme izlenmektedir. Genişletilmiş cerrahi alanı ve nazoseptal flep kullanımı erken dönemde nazal morbiditeyi artırsa da uygun cerrahi teknik ve etkin postoperatif nazal bakım ile koku fonksiyonları ve nazal hava akımı çoğu hastada preoperatif düzeye yakın seviyelere gerilemektedir. Bu nedenle, cerrahi planlamada mukozayı koruyucu yaklaşımlar ve kabuklanma ile sineşi gelişimini en aza indirgemeye yönelik stratejilerin göz önünde bulundurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate, by objective and subjective methods, the changes in olfactory function, nasal airway resistance and sinonasal symptoms before and after surgery in patients undergoing endoscopic transnasal skull base tumor surgery. Materials and Methods: This prospective, single-center study included a total of 106 patients who underwent primary endoscopic transnasal skull base tumor surgery at Gazi University Faculty of Medicine between 01.02.2024 and 30.06.2025 and met the inclusion criteria. All patients underwent nasal endoscopic examination and active anterior rhinomanometry for measurement of total inspiratory resistance (TIR) and total expiratory resistance (TER), as well as assessment of olfactory function with the Sniffin' Sticks test preoperatively and at 1 and 3 months postoperatively. Sinonasal symptoms and quality of life were evaluated using the SNOT-22 questionnaire, the Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) scale, and a visual analogue scale (VAS) for nasal symptom severity. The data obtained were analyzed using appropriate statistical methods. Results: The mean age of the patients was 48.4 ± 15.0 years; 58.5% were female and 41.5% were male. The most common pathology was pituitary adenoma (PitNET). At postoperative month 1, there was a significant increase in TIR and TER values, while significant decreases were observed in the Sniffin' Sticks threshold, discrimination, identification and total scores. In the same period, NOSE, SNOT-22 and VAS scores also showed a marked deterioration (p<0.001). Early postoperative impairment in nasal airway resistance and olfactory function was more pronounced in patients who underwent extended surgery and in those in whom a nasoseptal flap was used. At the 3-month evaluation, a significant improvement was observed in both rhinomanometric parameters and olfactory test results; nasal airway resistance decreased and olfactory scores approached preoperative values to a large extent. Subjective scores improved in parallel with the objective findings, and nasal respiratory function and sinonasal quality of life returned largely to normal in most patients. Conclusion: Endoscopic transnasal skull base tumor surgery leads to a reduction in olfactory function and an increase in nasal airway resistance in the early postoperative period; however, by the third month, significant improvements are observed in both objective and subjective parameters. Although an extended surgical field and the use of a nasoseptal flap increase early nasal morbidity, with appropriate surgical technique and effective postoperative nasal care, olfactory function and nasal airflow return to levels close to preoperative values in the majority of patients. Therefore, mucosa-preserving approaches and strategies aimed at minimizing crusting and synechia formation should be taken into consideration in surgical planning.