حاشية ياسين العليمي (1061/1651) على مختصر المعاني من بداية الكتاب إلى الورقة (136/ب) إلى الورقة (204/ب)دراسة وتحقيقاً
Yasîn el-Uleymî'nin Muhtasaru'l-meanî Üzerine Yazdığı Haşiyesinin Tahkik ve Tahlili (136. varaktan 204. varağa kadar)
  1. Tez No: 985831
  2. Yazar: LAYTH BURJUS NAJIM NAJIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM İBRAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili. el-Alîmî, Muhtasaru'l-Me'ânî, Belâgat, Tahkik, Arabic. al-Alimi, Mukhtasar al-Ma'ani, Arabic Rhetoric, Investigation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 17. yüzyılın önde gelen dil bilgini Yâsîn b. Zeyni'd-dîn el-Alîmî'nin (ö. 1061/1651), Teftâzânî'nin Muhtasaru'l-Me'ânî adlı eseri üzerine kaleme aldığı derinlikli haşiyesinin 136/b ile 204/b varakları arasındaki bölümünü kapsamaktadır. Çalışma, belâgat ilminin teknik meselelerinin yoğunlaştığı bu kısmın ilmî tahkikini ve tahlilini hedeflemektedir. İnceleme kısmında, el-Alîmî'nin şerh geleneği içerisindeki özgün konumu ve Teftâzânî'nin metnine getirdiği eleştirel yaklaşımlar ele alınmıştır. Tahkik kısmında ise, müellif muradını en doğru şekilde yansıtmak amacıyla yazma nüshalar karşılaştırılmış, metnin i'rab, lügat ve ıstılahî yapısı titizlikle işlenmiştir. Bu bölüm, özellikle Me'ânî ilminin inceliklerini barındırması bakımından, Arap dili ve edebiyatı araştırmacıları için birincil bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the scholarly investigation and critical edition of a significant portion of“Hashiyat Yasin al-Alimi”(d. 1061 AH / 1651 AD) on“Mukhtasar al-Ma'ani,”specifically from folio 136/b to 204/b. This segment represents a core part of the work where complex rhetorical arguments are thoroughly discussed. The analytical section of the thesis explores al-Alimi's contribution to the linguistic sciences and his methodology in synthesizing previous commentaries on Taftazani's text. The“Critical Edition”(Tahqiq) section presents a verified text established through a rigorous comparison of available manuscripts. By clarifying technical terminology and documenting the sources used by the author, this study aims to provide an accurate academic reference that sheds light on the evolution of rhetorical studies in the 17th-century Islamic world.