Şeffaf plak tedavilerinde kullanılan farklı kompozit materyallerinin makaslama bağlanma dayanımları ve aşınma dirençlerinin karşılaştırılması
Comparison of shear bond strength and wear resistance of different composite materials used in clear aligner therapy
  1. Tez No: 985851
  2. Yazar: BURAK BASRİ ÜSTÜNÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN NUR KORKMAZ, DOÇ. DR. YASİN HEZENCİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey aşınması, Çekme makaslama, Şeffaf plaklar, Surface wear, Tensile shear, Clear aligner
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, şeffaf plak tedavilerinde ataşman materyali olarak kullanılan altı farklı kompozit rezinin makaslama bağlanma dayanımları (MBD) ve aşınma dirençlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Çalışmada, klinik uygulamalarda yaygın olarak kullanılan akışkan ve tepilebilir kompozit rezinler incelenmiştir. Araştırma in-vitro olarak ve iki ana aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada, belirlenen kompozit grupları kullanılarak hazırlanan ataşman örneklerinin makaslama bağlanma dayanımları, standartlaştırılmış test koşulları altında ölçülmüş ve elde edilen değerler megapascal (MPa) cinsinden hesaplanmıştır. İkinci aşamada ise aynı kompozit grupları, belirli yük, tur sayısı ve kayma mesafesi altında gerçekleştirilen aşınma testine tabi tutulmuş; aşınma oranları ve sürtünme katsayıları değerlendirilmiştir. Ataşmanların diş yüzeyinden ayrılma tiplerini incelemek amacıyla Adeziv Artık İndeksi (ARI) skorları analiz edilmiştir. Çalışmada tüm istatistiksel analizler IBM SPSS (Versiyon 26.0, IBM Corp., ABD) programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Değişkenlerin dağılım özellikleri Shapiro–Wilk normallik testi ile değerlendirilmiş ve tüm gruplarda p<0.05 bulunması nedeniyle verilerin normal dağılmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle parametrik olmayan yöntemler tercih edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıkları incelemek amacıyla Kruskal–Wallis H testi uygulanmıştır. Analiz sonucunda gruplar arasında anlamlı fark saptanmıştır. Farkın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için Bonferroni düzeltmeli Dunn post-hoc testi yapılmıştır. Ayrıca iki bağımsız sayısal değişken arasındaki ilişki normal dağılım göstermediği için Spearman korelasyon testi uygulanmıştır. ARI skorlarının gruplar arasında karşılaştırılması için ki-kare testi kullanılmıştır. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p <0,05 olarak kabul edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kompozit materyaller arasında makaslama bağlanma dayanımı, aşınma oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p <0,05). Yüksek viskoziteli kompozitlerin genel olarak daha yüksek MBD değerleri ve daha düşük aşınma oranları gösterdiği; akışkan kompozitlerin ise bazı gruplarda daha yüksek aşınma eğilimi sergilediği belirlenmiştir. ARI skorlarının dağılımı, kullanılan kompozit materyalin ataşman–mine ara yüzeyindeki bağlanma karakterini etkilediğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, şeffaf plak tedavilerinde ataşman materyali seçiminde kompozit rezinin viskozitesi ve doldurucu oranı, bağlanma başarısı ve aşınma direnci açısından klinik olarak önemli parametrelerdir. Bu çalışmadan elde edilen bulguların, klinisyenlere ataşman materyali seçiminde bilimsel bir rehber sunacağı ve tedavi etkinliğinin artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively evaluate the shear bond strength (SBS) and wear resistance of six different composite resins used as attachment materials in clear aligner treatments. In the study, flowable and packable composite resins that are widely used in clinical applications were examined. The research was conducted in vitro and in two main stages. In the first stage, the shear bond strength of attachment samples prepared using the determined composite groups was measured under standardized test conditions, and the obtained values were calculated in MPa. In the second stage, the same composite groups were subjected to a wear test performed under a specified load, number of cycles, and sliding distance; wear rates and friction coefficients were evaluated. In order to examine the types of detachment of the attachments from the tooth surface, Adhesive Remnant Index (ARI) scores were analyzed. All statistical analyses in the study were performed using the IBM SPSS (Version 26.0, IBM Corp., USA) software. The distribution characteristics of the variables were evaluated using the Shapiro–Wilk normality test, and since p < 0.05 was found in all groups, it was determined that the data were not normally distributed. Therefore, non-parametric methods were preferred. The Kruskal–Wallis H test was applied to examine differences between groups. As a result of the analysis, a significant difference was detected between the groups. In order to determine which groups caused the difference, a Bonferroni-corrected Dunn post-hoc test was performed. In addition, since the relationship between two independent numerical variables did not show a normal distribution, the Spearman correlation test was applied. The chi-square test was used to compare ARI scores between groups. In all analyses, the level of statistical significance was accepted as p < 0.05. According to the findings obtained, statistically significant differences were found among the composite materials in terms of shear bond strength and wear rate (p < 0.05). It was determined that high-viscosity composites generally exhibited higher SBS values and lower wear rates, whereas flowable composites showed a higher tendency for wear in some groups. The distribution of ARI scores revealed that the composite material used affected the bonding characteristics at the attachment–enamel interface. As a result, in the selection of attachment materials in clear aligner treatments, the viscosity and filler content of the composite resin are clinically important parameters in terms of bonding success and wear resistance. It is considered that the findings obtained from this study will provide clinicians with a scientific guide in the selection of attachment materials and will contribute to increasing treatment effectiveness.