Akut kolanjit tedavisinde endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi uygulama zamanlamasının klinik sonuçlara etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of timing of endoscopic retrograde cholangiopancreatography on clinical outcomes in the treatment of acute cholangitis
- Tez No: 985852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM GÖREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Internal diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Akut kolanjit, ERCP zamanlaması, Mortalite, Yatış süresi, Yoğun Bakım Ünitesi, Antibiyotik tedavi süresi, ERCP komplikasyonları, Acute cholangitis, ERCP timing, Mortality, Length of stay, Intensive Care Unit, Duration of antibiotic therapy, ERCP complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne Ocak 2020–Mart 2025 tarihleri arasında başvurarak Tokyo 2013/2018 Kılavuzu'na göre akut kolanjit tanısı alan hastalarda endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) uygulanma zamanının klinik ve laboratuvar sonuçları üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2020–Mart 2025 tarihleri arasında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne müracaat eden, Tokyo 2013/2018 Kılavuzu'na göre akut kolanjit tanısı almış ve endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) uygulanmış 271 erişkin hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar, tanı anından ERCP uygulamasına kadar geçen süreye göre tanıdan itibaren ilk 24 saat içinde ERCP uygulanan hastalar (Grup 1), tanıdan itibaren 24–72 saat arasında ERCP uygulanan hastalar (Grup 2) ve tanı anından 72 saatten daha uzun süre sonra ERCP uygulanan hastalar (Grup 3) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Hasta grupları Charlson Komorbidite İndeksi'ne (CCI) açısından dengelendi. TK18'de ERCP uygulanma zamanı hasta tanı aldıktan 24 saat ve daha kısa sürede (çok acil), 24–48 saat arası (erken) ve 48 saatten daha uzun sürede (geç) olarak önerilmiştir ve literatürdeki çoğu çalışma bu zaman aralıkları ile değerlendirilmiştir. Tezimiz, hasta sayılarının dengelenebilmesi ve klinik uygulama farklılıklarının da değerlendirilebilmesi amacıyla literatürü de kapsayan farklı zaman aralıkları içermektedir. Zamanlama gruplarının literatürden farklı olması, çalışmanın özgün yönüdür ancak; kılavuzlarla doğrudan karşılaştırmalarda sınırlılık oluşturabileceği dikkate alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 271 hastanın yaş ortalaması 69,35 yıldı. Hastaların %50,2'si erkekti. Akut kolanjit tanısı ile ERCP uygulanan hastalarda izlenen en sık komplikasyon %14 oran ile kolanjiyosepsis olarak saptandı. Kolanjiyosepsisi, %8,9 oranı ile PEP; %3,7 oranı ile kanama takip etmekteydi. Tanıdan itibaren 24 saat içinde ERCP uygulanan hastalarda NLO ve 30 günlük mortalite; 24-72 saat arasında ve 72 saatten uzun sürede ERCP uygulanan hastalara göre artmış olarak izlendi (p=0,014; ε²=0,024), (p=0,020). Tanı anından itibaren 72 saatten daha uzun sürede ERCP uygulanan hastaların hastane yatış süreleri ve intravenöz antibiyotik tedavi süreleri; ilk 24 saat içerisinde ve 24-72 saat arasında ERCP uygulanan hastalardan anlamlı olarak uzun saptandı (p = 0,009; ε² = 0,028). Sonuç: Bu tez çalışmasında, akut kolanjit tanısı alan hastalar ERCP uygulanma süresine göre 24 saatten erken, 24-72 saat arasında ve 72 saatten geç olmak üzere üç gruba ayrılarak laboratuvar, klinik ve prognoz açısından incelenmiştir. Tez çalışmamızın bulguları ışığında, ERCP'nin optimal uygulanma zamanlamasının tanı anından itibaren ilk 72 saat olduğunu ve 72 saatten daha uzun süre gecikmiş uygulamanın daha uzun hastane yatışı, daha uzun intravenöz antibiyotik tedavisi kullanımı, dolayısıyla daha yüksek maliyet gerektirdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis aimed to evaluate the impact of ERCP timing on clinical and laboratory outcomes in adult patients diagnosed with acute cholangitis according to the Tokyo Guidelines (2013/2018) who presented to the Emergency Department of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital between January 2020 and March 2025. Materials and Methods: A total of 271 adult patients who presented to the Emergency Department of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital between January 2020 and March 2025, were diagnosed with acute cholangitis based on the Tokyo 2013/2018 Guidelines and underwent ERCP, were retrospectively analyzed. Patients were categorized into three groups according to the time elapsed from diagnosis to ERCP: those who underwent ERCP within the first 24 hours (Group 1), between 24–72 hours (Group 2), and beyond 72 hours (Group 3). The patient groups were balanced using the Charlson Comorbidity Index (CCI). According to the Tokyo 2013/2018 Guidelines, ERCP timing is defined as ≤24 hours (urgent), 24–48 hours (early), and >48 hours (delayed). However, to achieve balanced group sizes and account for institutional practice variations, this study employed slightly different time frames encompassing those in the literature. While this distinction constitutes the original aspect of the study, it also introduces a limitation in direct comparisons with guideline recommendations. Findings: The mean age of the 271 included patients was 69.35 years, and 50.2% were male. The most common complication observed following ERCP in patients diagnosed with acute cholangitis was cholangiosepsis (14%). This was followed by post-ERCP pancreatitis (PEP) in 8.9% and bleeding in 3.7% of patients. In patients who underwent ERCP within 24 hours of diagnosis, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLO) and 30-day mortality were significantly higher compared with those who underwent ERCP between 24–72 hours and beyond 72 hours (p = 0.014; ε² = 0.024) and (p = 0.020), respectively. Patients who underwent ERCP after 72 hours from diagnosis had significantly longer hospital stays and intravenous antibiotic treatment durations compared with those who underwent ERCP within the first 24 hours or between 24–72 hours (p = 0.009; ε² = 0.028). Conclusion: In this thesis, patients diagnosed with acute cholangitis were evaluated in three groups based on ERCP timing; within 24 hours, between 24–72 hours, and after 72 hours in terms of laboratory results, clinical findings, and prognosis. The findings indicate that the optimal timing for ERCP in acute cholangitis is within the first 72 hours after diagnosis. Procedures delayed beyond 72 hours were associated with longer hospital stays, prolonged intravenous antibiotic therapy, and consequently higher healthcare costs.