Mmarmara denizinde yayılış gösteren merluccius merluccius (linnaeus, 1758) balığını enfekte eden myxozoa (cnıdarıa) parazitlerinin biyolojik çeşitliliği ve enfeksiyon dinamiklerinin belirlenmesi
Determination of the biological diversity and infection dynamics of myxozoa (cnidaria) parasites infecting merluccius merluccius (linnaeus, 1758) in the sea of Marmara
- Tez No: 985860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM TOLGA GÜRKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Balıkçılık Teknolojisi, Microbiology, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Genetik, Mikroorganizmalar, Genetics, Microorganisms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Balık Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Marmara Denizinde yayılış gösteren Merluccius merluccius L., 1758 (Berlam) türünü enfekte eden Myxozoa grubu balık parazitlerinin biyolojik çeşitliliklerinin ve parazitolojik özelliklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Yalova açıkları ve İzmit körfezini kapsayan Doğu Marmara Denizi kıyılarından 47 adet Berlam örneği temin edilmiş ve parazitolojik incelemeye tabi tutulmuştur. Bu tez çalışması kapsamında 12 adet Berlam konak balığının safra kesesinde 2 farklı parazit türünün varlığı belirlenmiştir. Miksospor morfolojisi, miksosporların morfometrik ölçümleri ve 18S rDNA nükleotid dizilerine dayalı moleküler filogenetik analizler bu parazitlerden bir tanesinin Pseudalataspora vanderlingeni olduğunu ortaya koymuştur. Diğer Myxozoa türü daima P. vanderlingeni ile karışık olarak gözlemlendiğinden genetik veri elde edilememiştir. Buna karşın miksospor morfolojisi bu türün Ceratomyxa cinsine ait olduğunu göstermiştir. Ayrıca miksospor morfolojisi ve morfometrik ölçümler Ceratomyxa sp.-1 türünün Türkiye denizlerinden bu güne kadar rapor edilmiş Ceratomyxa türlerinden farklı bir tür olduğunu ortaya koymuştur. Ek olarak elde edilen veriler bu türün mevcut tanımlanmış tüm Ceratomyxa türlerinden farklı olduğunu dolayısıyla yeni bir tür olabileceğini ortaya koymuştur. Ancak bu ön görünün moleküler filogenetik analizler ile desteklenmesi gerekmektedir. Parazitolojik olarak değerlendirildiğinde Ceratomyxa sp.-1 örneklerinin %10.6 enfeksiyon oranı ve 3+ parazit yoğunluğu gösterdiği buna karşın P. vanderlingeni örneklerinin ise %14.8 enfeksiyon oranı ve 3+ parazit yoğunluğu gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma Türkiye'den M. merluccius L., 1758 konak balığından Myxozoa grubu balık parazitlerinin ilk kaydını vermektedir. Ek olarak, Marmara Denizinde bu güne kadar Türkiye denizlerinden rapor edilmiş Ceratomyxa türlerinden farklı bir Ceratomyxa türünün varlığını ortaya koymuştur. Ayrıca bu çalışma hem Pseudalataspora cinsi hem de P. vanderlingeni türü için Türkiye denizlerinden ilk kaydı vermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the biological diversity and parasitological characteristics of Myxozoa fish parasites infecting Merluccius merluccius L., 1758 (European hake) distributed in the Sea of Marmara. For this purpose, 47 hake specimens were obtained from the eastern coasts of the Sea of Marmara, covering the offshore areas of Yalova and İzmit Bay, and subjected to parasitological examination. The initial examination revealed the presence of two different Myxozoa species in the gallbladders of 12 hake hosts. Based on myxospore morphology, morphometric measurements, and molecular phylogenetic analyses using 18S rDNA nucleotide sequences, one of these parasites was identified as Pseudalataspora vanderlingeni. The other Myxozoa species was always observed in mixed infections with the first species, and therefore, genetic data could not be obtained. However, its myxospore morphology indicated that it belonged to the genus Ceratomyxa. Furthermore, the myxospore morphology and morphometric measurements revealed that Ceratomyxa sp.-1 differed from all Ceratomyxa species previously reported from Turkish marine waters. The data also indicated that this species was distinct from all currently described Ceratomyxa species worldwide, suggesting it may represent a new species. Nevertheless, this assumption requires confirmation through molecular phylogenetic analyses. Parasitologically, Ceratomyxa sp.-1 exhibited an infection prevalence of 10.6% and a parasite intensity of 3+, while P. vanderlingeni showed an infection prevalence of 14.8% and a parasite intensity of 3+. In conclusion, this study provides the first record of Myxozoa fish parasites from M. merluccius L., 1758 in Türkiye. In addition, it reports the presence of a Ceratomyxa species in the Sea of Marmara that differs from all Ceratomyxa species previously reported from Turkish waters. Moreover, this study represents the first record of both the genus Pseudalataspora and the species P. vanderlingeni from Turkish marine waters.