Tarım çalışanlarında sağlığın korunması ve geliştirilmesi modeli: Temellendirilmiş kuram çalışması
Health protection and promotion model in agricultural workers: A grounded theory study
  1. Tez No: 985870
  2. Yazar: İREM HURİ KARABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ILGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: tarım çalışanları, sağlığın korunması, sağlığın geliştirilmesi, temellendirilmiş kuram, agricultural workers, health protection, health promotion, grounded theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada tarım çalışanlarında sağlığın korunması ve geliştirilmesine yönelik bir model ortaya koyulması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada Charmaz'ın yapılandırmacı temellendirilmiş kuram yöntemi benimsenmekle birlikte veri kaynakları olarak bireysel görüşmeler ve memoslar kullanılmıştır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin toplanması ve analizi eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. Örneklem büyüklüğü veri toplama sürecinin kuramsal doyuma ulaşıncaya kadar sürdürülmesi ile belirlenmiş olup Antalya ilinin Demre ilçesinde tarım sektöründe çalışan toplam 20 katılımcı ile yürütülmüştür. Verilerin analizinde başlangıç kodlaması, odaklı kodlama ve kuramsal kodlama olmak üzere üç aşama takip edilmiş olup MAXQDA programı kullanılmıştır. Analizin yapılandırılmasında Glaser'in 6C Kod Ailesi (6C Family Code) çerçevesi takip edilmiştir. Bulgular: Analiz sonucunda 6C Kod Ailesi'ne dayalı olarak yapılandırılan 8 kategori ve 26 alt kategori belirlenmiştir. Koşullar/ön koşullar, bireysel özbakım davranışları ile sağlık hizmetlerine erişimi; nedenler/kaynaklar, bireysel tutumları; sonuçlar, fiziksel ve psikososyal sağlık sonuçlarını; bağlam, çalışma ortamı/çevresel faktörler ile sosyal roller-kültürel baskılar ve yapısal engeller/güvencesizliği; olasılıklar, çevresel/beklenmedik riskleri ve bağlantılar/etkileyen değişkenler, bu bulgular arasındaki döngüsel ilişkileri kapsamaktadır. Sonuç: Bu çalışmada geliştirilen Tarım Çalışanlarında Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Modeli, tarım çalışanlarının sağlık durumunu bireysel özbakım davranışları, sağlık hizmetlerine erişim, fiziksel/psikososyal sağlık sonuçları, bireysel tutumlar, çalışma ortamı/çevresel faktörler, sosyal roller/kültürel baskılar, yapısal engeller ve güvencesizlik, çevresel/beklenmedik riskler ve bunlar arasındaki bağlantılı etkileşimler üzerinden açıklayan bütüncül bir kuramsal yapı olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to develop a model for the protection and promotion of health among agricultural workers. Method: In this study, Charmaz's constructivist grounded theory approach was adopted, and individual interviews and memos were used as data sources. Data were collected using“Personal Information Form”and“Semi-Structured Interview Form.”Data collection and analysis were conducted simultaneously. The sample size was determined by continuing the data collection process until theoretical saturation was reached and was conducted with a total of 20 participants working in the agricultural sector in the Demre district of Antalya province. Three stages were followed in the analysis of the data: initial coding, focused coding, and theoretical coding, and the MAXQDA program was used. Glaser's 6C Family Code framework was followed in structuring the analysis. Results: The analysis identified 8 categories and 26 subcategories based on the 6C Code Family. Conditions/prerequisites, individual self-care behaviors, and access to healthcare services; causes/sources, individual attitudes; outcomes encompass physical and psychosocial health outcomes; context encompasses the work environment/environmental factors, social roles-cultural pressures, and structural barriers/insecurity; possibilities encompass environmental/unexpected risks; and connections/influencing variables encompass the cyclical relationships between these findings. Conclusion: The Health Protection and Promotion Model in Agricultural Workers developed in this study examines the health status of agricultural workers; individual self-care behaviors, access to health services, physical/psychosocial health outcomes, individual attitudes, work environment/environmental factors, social roles/cultural pressures, structural barriers and insecurity, environmental/unexpected risks, and the interconnected interactions between these factors.