Hipertansiyon hastalarında tükürük bezlerinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of salivary glands in hypertension patients using ultrasonography
  1. Tez No: 985879
  2. Yazar: ALİ EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMİ TUNÇ, DOÇ. DR. HÜMEYRA TERCANLI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, tükürük bezi, ultrasonografi, shear-wave elastografi, Hypertension, salivary gland, ultrasonography, shear-wave elastography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hipertansiyon ve antihipertansif ilaç kullanımının majör tükürük bezleri üzerindeki etkilerini ultrasonografi (USG) ve shear-wave elastografi (SWE) yöntemleri ile değerlendirmektir. Bu kapsamda, hipertansiyon tanısı bulunan ve farklı sayıda antihipertansif etken madde kullanan bireyler ile sağlıklı bireyler karşılaştırılarak; bez boyutları, alanları, hacimleri, SWE değerleri, kanlanma paternleri ve lenf nodu varlığı gibi parametrelerdeki farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada; hipertansiyon tanısı almış 60 birey hasta grubuna, herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan 60 birey ise kontrol grubuna dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların parotis ve submandibular tükürük bezleri B-mod USG ile değerlendirilmiş; bezlerin antero-posterior, süpero-inferior ve medio-lateral boyutları ölçülerek alan ve hacim hesaplamaları yapılmıştır. Renkli Doppler USG ile bezlerin vaskülarizasyon özellikleri değerlendirilmiş, lenf nodu varlığı ultrasonografik olarak incelenmiştir. Ayrıca; SWE yöntemi kullanılarak parotis ve submandibular bezlerin elastografik ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analizler ile gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Submandibular ve parotis bezi ölçümlerinde; SWE (kpa) ve SWE (m/sn) parametrelerinde, hasta grubu kontrol grubuna göre daha yüksek değerler aldığı izlenmiştir. Ortalama submandibular ve parotis bezi alan ve hacim ölçüm değerlerinin erkeklerde anlamlı şekilde daha yüksek olduğu izlenmiştir. Sağ parotis bezi ölçümlerinde; 10 yılı aşkın bir süredir ilaç kullanan hastaların SWE (kpa) ve SWE (m/sn) değerlerinin ilaç kullanmayan hastalara göre anlamlı şekilde yüksek olduğu izlenmiştir. Hiç ilaç kullanmayan hastalarda hipovaskülarizasyon görülme sıklığı, en az 10 yıldır ilaç kullanan hastalara göre anlamlı şekilde yüksek izlenmiştir. Sonuç: Hipertansiyon ve antihipertansif ilaç kullanımının majör tükürük bezlerinin ultrasonografik ve elastografik özellikleri üzerinde etkileri olduğu görülmüştür. USG ve SWE, hipertansiyon hastalarında tükürük bezlerinin değerlendirilmesinde noninvaziv, güvenilir ve tekrarlanabilir yöntemlerdir. Elde edilen bulgular, hipertansiyon hastalarında oral sağlığın korunmasına yönelik klinik yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effects of hypertension and antihypertensive drug use on the major salivary glands using ultrasonography (USG) and shear-wave elastography (SWE) methods. Within this scope, individuals diagnosed with hypertension and using different numbers of antihypertensive active ingredients were compared with healthy individuals to determine differences in parameters such as gland size, area, volume, SWE values, perfusion patterns, and lymph node presence. Methods: In this study, 60 individuals diagnosed with hypertension were included in the patient group, while 60 individuals without any systemic disease were included in the control group. The parotid and submandibular salivary glands of all participants were evaluated using B-mode ultrasound; the anteroposterior, superoinferior, and mediolateral dimensions of the glands were measured, and area and volume calculations were performed. The vascularization characteristics of the glands were evaluated using color Doppler ultrasound, and the presence of lymph nodes was examined ultrasonographically. Additionally, elastographic measurements of the parotid and submandibular glands were performed using the SWE method. The obtained data were compared between groups using statistical analyses. Results: In submandibular and parotid gland measurements, higher values were observed in the patient group compared to the control group in the SWE (kPa) and SWE (m/s) parameters. It has been observed that the average submandibular and parotid gland area and volume measurements are significantly higher in males. In measurements of the right parotid gland, SWE (kPa) and SWE (m/s) values were found to be significantly higher in patients who had been taking medication for more than 10 years compared to patients who were not taking medication. The incidence of hypovascularization was significantly higher in patients who had never used medication compared to those who had used medication for at least 10 years. Conclusion: The effects of hypertension and antihypertensive drug use on the ultrasonographic and elastographic properties of the major salivary glands have been observed. USG and SWE are noninvasive, reliable, and reproducible methods for evaluating salivary glands in patients with hypertension. The findings obtained may contribute to the development of clinical approaches aimed at maintaining oral health in patients with hypertension.