Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde 2019-2023 yılları arasında yapılmış implant destekli tam protezlerin değerlendirilmesi
Evaluation of implant-supported complete dentures performed between 2019–2023 at Afyonkarahisar University of Health Sciences Faculty of Dentistry
  1. Tez No: 985878
  2. Yazar: HÜRNİSA ATASOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖZER İŞİSAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental İmplant, İmplant Destekli tam protez, Protetik Komplikasyon, OHIP-14, Dental Implant, Implant-Supported Complete Denture, Prosthetic Complication, OHIP-14
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmada, çift çene implant destekli tam protez kullanan bireylerde görülen protetik ve biyolojik komplikasyonlar ile hastaların memnuniyet düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya, protez tesliminden sonra en az 12 ay, en fazla 76 ay geçmiş olan, çift çene implant destekli tam protez tedavisi uygulanmış, yaşları 52 ile 78 arasında değişen 13 gönüllü hasta arşiv taramasıyla dâhil edilmiştir. Tüm katılımcılara çalışma protokolü ayrıntılı olarak açıklanmış ve bilgilendirilmiş gönüllü onam formu ile yazılı onayları alınmıştır. Elde edilen demografik veriler (yaş, cinsiyet, eğitim durumu), OHIP-14 ve alt ölçek skorları, protetik ve biyolojik komplikasyonlar ile bunlar arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcılarda en sık görülen protetik komplikasyonlar akrilik diş aşınması (%84,6), protez kırılması (%30,8) ve tutucu unsurlarda deformasyon (%23,1) olarak belirlenmiştir. En sık gözlenen biyolojik komplikasyon ise peri-implantmukozitis (%61,5) olmuştur. Hiçbir vakada implant kırığı ve vida kırığı tespit edilmemiştir. Protezlerin değerlendirilmesi sonucunda, olguların %77'i sağkalım, %23,1'i ise başarısız olarak sınıflandırılmıştır. OHİP-14 genel skoru düşük ve güvenilir bulunmuştur. Ayrıca, yaş ile OHIP-14 alt ölçeği olan ruhsal sıkıntı skoru arasında istatistiksel olarak negatif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Implant destekli overdenture protezlerin hem klinik başarı hem de hasta memnuniyeti açısından güvenilir bir tedavi seçeneği olduğu ortaya konmuştur. Bununla birlikte, peri-implant inflamasyon, komplikasyonlar, eğitim düzeyi ve oral hijyen alışkanlıkları gibi bireysel faktörlerin, tedavi sonrasında yaşam kalitesini etkileyebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This retrospective study aimed to evaluate the prosthetic and biological complications, as well as the satisfaction levels, of individuals using maxillary and mandibular implant-supported complete dentures. Materials and Methods: The study included 13 volunteer patients, aged between 52 and 78 years, who had received double-arch implant-supported complete dentures and whose follow-up periods ranged from a minimum of 12 months to a maximum of 76 months after prosthesis delivery. All participants were informed in detail about the study protocol and provided written informed consent. Demographic data (age, gender, education level), OHIP-14 and its subscale scores, prosthetic and biological complications, and the relationships among these parameters were evaluated. Results: The most frequently observed prosthetic complications were acrylic tooth wear (84.6%), denture fracture (30.8%), and deformation of retentive components (23.1%). The most common biological complication was peri-implant mucositis (61.5%). No implant or screw fractures were detected in any case. Based on the evaluation of the prostheses, 77% of the cases were classified as surviving and 23.1% as failed. The overall OHIP-14 score was found to be low and reliable. Additionally, a statistically significant, moderate, and negative correlation was found between age and the psychological discomfort subscale of OHIP-14. Conclusion: Implant-supported overdentures were found to be a reliable treatment option in terms of both clinical success and patient satisfaction. However, factors such as peri-implant inflammation, complications, education level, and oral hygiene habits were shown to influence post-treatment quality of life.