Acil servis hastalarının ağrı inançları ve deneyiminin algılanan hemşirelik bakımı ve hasta memnuniyeti üzerine etkisi
The effect of emergency department patients' pain beliefs and experiences on perceived nursing care and patient satisfaction
- Tez No: 985880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA CENGİZ, ÖĞR. GÖR. UĞUR ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil, Ağrı Deneyimi, Ağrı İnançları, Bakım Algısı, Bakım Memnuniyeti, Emergency, Pain Experience, Pain Beliefs, Perception of Care, Care Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, acil servise ağrı şikayetiyle başvuran hastaların ağrı inançları ve deneyimlerinin algılanan hemşirelik bakımı ve hasta memnuniyeti üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipteki araştırma, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Erişkin Acil Servisinde Aralık 2024-Aralık 2025 tarihleri arasında 475 hasta ile yürütülmüştür. Veriler“Hasta Tanıtım Formu”,“Acil Servis Hasta Memnuniyeti Ölçeği”,“Bakım Davranışları Ölçeği-24”,“Kısa Ağrı Envanteri”ve“Ağrı İnançları Ölçeği”ile yüz yüze toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %50.5'i kadın olup yaş ortalaması 46.95±18.61'dir. Acil Servis Hasta Memnuniyeti Ölçeği puan ortalaması 48.32±14.23 ve Bakım Davranışları Ölçeği-24 puan ortalaması 3.85±1.14'tür. Hastaların ağrı şiddeti ortalaması 5.32±1.80, ağrıya yönelik organik inanç puanı 2.70±0.94 ve psikolojik inanç puanı 2.20±0.82 olarak belirlenmiştir. Kısa Ağrı Envanteri ve Ağrı İnançları Ölçeği değişkenlerinin bakım davranışları puanındaki varyansın %24.7'sini açıkladığı (R²=0,266; F=13,935; p<0,001) ve son 24 saatte ağrı tedavisi ile ağrıdan kurtulma, psikolojik inançlar, şu anki ağrı, genel aktivite durumu ve yaşamdan zevk alma değişkenlerinin anlamlı yordayıcılar olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Aynı değişkenlerin acil servis hasta memnuniyeti puanındaki varyansın %25,2'sini açıkladığı (R²=0,271; F=14,307; p<0,001) ve psikolojik inançlar ve ağrı nedeniyle etkilenen bazı aktivitelerin (uyuma, derin solunum-öksürük egzersizi, ağrı tedavisinden kurtulma, yaşamdan zevk alma) anlamlı yordayıcılar olduğu belirlendi.. Sonuç: Acil serviste ağrı yönetiminin etkililiği ve hastaların ağrıya ilişkin psikolojik inançlarının, hem bakım davranışları algısını hem de hasta memnuniyetini anlamlı düzeyde etkilediğini; özellikle ağrı kontrolünün sağlanmasının bakım kalitesi ve memnuniyetin artırılmasında önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Acil serviste ağrı yönetiminin güçlendirilmesi ve hastaların ağrıya ilişkin inançlarını dikkate alan bütüncül yaklaşımların benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted to examine the impact of pain beliefs and experiences of patients presenting to the emergency department with pain complaints on perceived nursing care and patient satisfaction. Materials and Method: This descriptive study was conducted with 475 patients in the Adult Emergency Department of Turgut Özal Medical Center, İnönü University, between December 2024 and December 2025. Data were collected face-to-face using the“Patient Identification Form”,“Emergency Department Patient Satisfaction Scale”,“Care Behaviors Scale-24”,“Brief Pain Inventory”, and“Pain Beliefs Scale”. Results: 50.5% of the participants were female, and the mean age was 46.95±18.61. The mean scores were 48.32±14.23 for the Emergency Department Patient Satisfaction Scale and 3.85±1.14 for the Care Behaviors Scale-24. The mean pain intensity was 5.32±1.80, with organic and psychological belief scores of 2.70±0.94 and 2.20±0.82, respectively. The Brief Pain Inventory and Pain Beliefs Scale variables explained 24.7% of the variance in care behavior scores (R²=0.266; F=13.935; p<0.001), and it was determined that pain relief with pain treatment, psychological beliefs, current pain, and some activities affected by pain (general activity status and enjoyment of life) were significant predictors (p<0.05).The same variables explained 25.2% of the variance in emergency department patient satisfaction scores (R²=0.271; F=14.307; p<0.001) and that psychological beliefs and some activities affected by pain (sleeping, deep breathing-coughing exercise, relief from pain treatment, enjoyment of life) were significant predictors. Conclusion: The study concluded that the effectiveness of pain management in the emergency department and patients' psychological beliefs about pain significantly affect both their perception of care behaviors and patient satisfaction; in particular, achieving pain control is important in improving the quality of care and satisfaction. It is recommended to strengthen pain management in the emergency department and adopt holistic approaches that take into account patients' beliefs about pain.