Yeşil kaplumbağa (chelonia mydas) yavrularında görülen anomaliler
Anomalies in green turtle (chelonia mydas) hatchlings
- Tez No: 985892
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR CANDAN, DOÇ. DR. MUSTAFA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Konjenital anomaliler, Congenital abnormalities
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Chelonia mydas (Yeşil Kaplumbağa) için önemli yuvalama alanı olan Sugözü Kumsallar'ında (Adana-Türkiye) gerçekleşmiştir. Normal ve anomali görülen Chelonia mydas yavrularının morfolojik ölçümleri (boy ve ağırlık) değerlendirilmiş ve istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında toplam 861 yavru birey incelenmiş (396 normal, 465 anomali görülen yavru) ve her bir bireyin düz karapas boyu (DKB), düz karapas eni (DKE) ve vücut ağırlığı verileri kaydedilmiştir. Morfolojik ölçümler ile anomali görülme durumu ve yuva parametreleri arasındaki ilişkileri değerlendirmek amacıyla korelasyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Ölçümler arasında doğrusal ilişki olup olmadığını belirlemek için Pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Sugözü kumsalından 10 yuva ve Akkum kumsalından 18 olmak üzere toplam 28 yuva incelenmiştir. İncelenen yuvalarda, yavruların % 54.01'inde anomali gözlenmiştir. Karapas plaklarındaki anomali yüzdeleri, %21.38'inde nuchal, %12.67'sinde vertebral, %1.04 sol marjinal, %1.04 sağ marjinal, %6.62 sol costal ve %5.81 sağ costal şeklindedir. Sonuçlar, anomali görülen yavruların ortalama ağırlığının (19.13 g) normal yavrulara (19.56 g) göre düşük olduğunu göstermiştir. Anomali görülen yavrulardan ortalama DKB 44.81 mm, ortalama DKE 33.35 mm olarak hesaplanırken, normal yavrularda ortalama DKB 45.20 mm, ortalama DKE 33.73 mm olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, anomali görülen bireylerin daha küçük boyutlara ve daha düşük ağırlıklara sahip olduğunu ve bu farkın istatiksel olarak anlamlı olduğunu (P<0.0005) göstermektedir. Görülen anomalilerin, bireylerin büyüme, gelişim ve denizde hayatta kalma oranları açısından dezavantajlı olabileceği düşünülmektedir. Çalışmada elde edilen bulgular, deniz kaplumbağalarının gelişimsel anomalilerini anlamak ve korunma stratejileri geliştirmek açısından önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on Sugözü Beaches (Adana, Turkey), an important nesting area for Chelonia mydas (Green Turtle). Morphological measurements (length and weight) of normal and malformed Chelonia mydas hatchlings were evaluated, and statistical analyses were performed. A total of 861 hatchlings (396 normal, 465 with anomalies) were examined, and each individual's straight carapace length (SCL), straight carapace width (SCW), and body weight were recorded. In order to assess the relationships between morphological measurements, anomaly occurrence, and nest parameters, correlation analyses were carried out. Pearson correlation test was applied to determine whether there were linear relationships among the variables. A total of 28 nests were examined, including 10 from Sugözü Beach and 18 from Akkum Beach. Anomalies were observed in 54.01% of the hatchlings. The percentages of carapace scute anomalies were as follows: 21.38% in the nuchal scute, 12.67% in vertebral scutes, 1.04% in both left and right marginal scutes, 6.62% in the left costal scutes, and 5.81% in the right costal scutes. The results showed that the mean body weight of anomalous hatchlings (19.13 g) was lower than that of normal hatchlings (19.56 g). The mean straight carapace length (SCL) and width (SCW) of anomalous individuals were calculated as 44.81 mm and 33.35 mm, respectively, whereas those of normal hatchlings were 45.20 mm and 33.73 mm. These findings indicate that anomalous individuals had smaller body sizes and lower weights, and this difference was statistically significant (P< 0.0005). It is considered that the observed anomalies may disadvantage individuals in terms of growth, development, and survival at sea. The findings of this study provide important insights into understanding developmental anomalies in sea turtles and may contribute to the development of more effective conservation strategies.