Rastgele değişken dizilerinin kuvvet serisi metoduna göre istatistiksel yakınsaklığı
Statistical convergence of sequences of random variables with respect to the power series method
  1. Tez No: 985901
  2. Yazar: EMİNE KALKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel yakınsaklık, Statistical convergence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Rastgele değişken dizilerinin yakınsaklık türlerini hem kuvvet serisi metodu hem de istatistiksel yakınsaklık kullanarak genelleştirmeyi amaçlayan bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, giriş bölümü olup, bu bölümde tez konusu ile ilgii ile bir literatür özeti ve tezin amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde, olasılık uzayı ve rastgele değişkenler ile ilgili temel bilgiler verilmiştir. Ayrıca, rastgele değişken dizilerinin farklı yakınsaklık çeşitleri incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde kuvvet serisi metodu kullanılarak, olasılığa göre, ortalmaya göre ve dağılıma göre istatistiksel yakınsaklık kavramları tanıtılıp, bu kavramlar arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Son bölümde ise tezin odak noktaları tekrar ifade edilip bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis, which aims to generalize the types of convergence of random variable sequences using both the power series method and statistical convergence, consists of four chapters. The first chapter is the introduction cahpter, in which a literature summary related to the thesis topic and the aim of the thesis are explained. In the second chapter, main concepts including probability space and random variables are given. Also, different kinds of covergence of random variables examined. In the third chapter, the concepts of statistical convergence in probability, in mean and in distribution are presented. The relations between these concepts are considered. In the final chapter, focus points of the thesis are restated and some suggestions are presented.