Çıplak ayak ve ayakkabılı koşulların maksimal kuvvet ve dinamik dengeye etkisi
The effect of barefoot and wearing shoes conditions on maximum strength and dynamic balance
- Tez No: 985924
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEKİN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ayakkabısız egzersiz, maksimal kuvvet, dinamik denge, squat, deadlift, Barefoot exercise, maximal strength, dynamic balance, squat, deadlift
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ayakkabılı ve ayakkabısız koşulların maksimal kuvvet (1 Tekrar Maksimum [1TM] squat ve deadlift) ile dinamik denge performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmaya yaş ortalaması 22,18±2,72 yıl, boy uzunluğu ortalaması 179,46±5,32 cm ve vücut ağırlığı ortalaması 83,68±12,14 kg olan, düzenli olarak direnç antrenmanı yapan 28 sağlıklı erkek birey gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada çapraz deneysel desen kullanılmış ve katılımcılar ayakkabılı ve ayakkabısız koşullarda 1TM squat ve deadlift testleri ile Yıldız Denge Testi'ne (YDT) tabi tutulmuştur. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, ayakkabılı ve ayakkabısız koşullar arasında 1TM squat (109,64±22,28 kg ve 108,48±22,44 kg; p=0,252) ve 1TM deadlift (149,38±30,58 kg ve 148,57±29,44 kg; p=0,407) performansları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Dinamik denge değerlendirmesinde, YDT'nin posterior yönünde ayakkabısız koşul lehine anlamlı bir artış tespit edilirken (p<0,05), diğer tüm uzanma yönleri ve genel denge skorları açısından koşullar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, ayakkabı kullanımının maksimal kuvvet performansı üzerinde belirleyici bir etkisinin olmadığı, ancak ayakkabısız koşulun belirli yönlerde proprioseptif avantaj sağlayabileceği görülmüştür. Bu bulgular, kuvvet antrenmanlarında ayakkabı tercihinin performanstan ziyade bireysel konfor ve teknik gerekliliklere göre yapılabileceğini, dinamik denge gelişimini hedefleyen çalışmalarda ise ayakkabısız uygulamaların destekleyici bir yaklaşım olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of shod and barefoot conditions on maximal strength (one-repetition maximum [1RM] squat and deadlift) and dynamic balance performance. Twenty-eight healthy male participants who regularly performed resistance training volunteered for the study (mean age: 22.18±2.72 years; mean height: 179.46±5,32 cm; mean body mass: 83.68±12,14 kg). A crossover experimental design was used, and participants completed 1RM squat and deadlift tests as well as the Star Excursion Balance Test (SEBT) under both shod and barefoot conditions. The results showed no statistically significant differences between shod and barefoot conditions in 1RM squat (109.64±22,28 kg vs. 108.48±22,44 kg; p=0.252) and 1RM deadlift (149.38±30,58 kg vs. 148.57±29,44 kg; p=0.407) performances. In dynamic balance performance, a significant improvement was observed only in the posterior reach direction under barefoot conditions (p<0.05), whereas no significant differences were found in the remaining reach directions or in overall balance scores (p>0.05). In conclusion, footwear use does not appear to have a decisive effect on maximal strength performance; however, barefoot conditions may provide proprioceptive advantages in specific balance directions. These findings suggest that footwear selection during strength training may be based on individual comfort and technical requirements, while barefoot applications may serve as a supportive approach in balance-oriented training programs.