Şizofrenide intihar düşüncesi ve davranışının klinik ve inflamatuar belirteçlerle ilişkisi
The association of suicidal ideation and behavior with clinical and inflammatory markers in schizophrenia
  1. Tez No: 985935
  2. Yazar: AYŞE NUR ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, İnflamasyon, İntihar, Şizofreni, Depression, Inflammation, Suicide, Schizophrenia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, halihazırda intihar düşüncesi bulunan ve/veya geçmişte intihar girişimi öyküsü olan şizofreni hastaları ile intihar düşüncesi ve girişimi olmayan şizofreni hastaları ve sağlıklı kontrol grubu arasında inflamatuar biyobelirteç düzeyleri bakımından farklılık olup olmadığını belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 07 Şubat–07 Ağustos 2025 tarihleri arasında başvuran DSM-5 kriterlerine göre şizofreni tanılı 60 hasta ile demografik olarak eşleştirilmiş 60 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu uygulanmış; hasta grubundaki bireyler klinisyen görüşmesi ile değerlendirilerek mevcut intihar düşüncesi ve geçmiş intihar girişimi öykülerine göre“intihar düşüncesi/girişimi olan”ve“olmayan”alt gruplara ayrılmıştır. Tüm hastalara, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği, İntihar Düşüncesi ve İntihar Davranışı Ölçekleri, Pozitif-Negatif Semptomlar Ölçeği (PANSS) ve Klinik Global İzlem-Hastalık Şiddeti Ölçeği (CGI-S) uygulanmıştır. Ayrıca kan örneklerinden nötrofil, lenfosit, monosit, platelet sayıları ile serum albumin, C-reaktif protein ve HDL düzeyleri ölçülmüş; bunlardan NLR, PLR, LMR, CRP/Albümin ve MHR oranları hesaplanmıştır. Veriler uygun istatistiksel testlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Hastalar ile kontrol grubunun karşılaştırıldığı analizde, şizofreni grubundaki katılımcıların nötrofil sayısı, CRP düzeyi, CRP/Albümin oranı ve monosit/HDL oranları kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunurken; kontrol grubunda albumin ve HDL düzeyleri anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Deney grubundaki intihar girişimi öyküsü olan hastalar, olmayanlara göre Calgary depresyon puanı, intihar düşüncesi puanı ile PANSS pozitif semptom ve genel psikopatoloji puanlarında anlamlı olarak daha yüksek değerler sergilemiştir. Buna karşın, intihar düşüncesi veya girişimi olan ve olmayan şizofreni hastalarının inflamatuar belirteç ölçümleri (NLR, PLR, LMR, CRP, CRP/Albümin, MHR vb.) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, intihar düşüncesi/girişimi olan şizofreni hastalarının depresyon ve psikotik pozitif belirti şiddeti açısından daha ağır tablo sergilediğini, ancak bu durumun inflamasyon belirteçlerinde ilave bir artışla ilişkili olmadığını göstermektedir. Bu sonuç, şizofrenide yüksek inflamatuar düzeylerin genel bir özellik olabileceğini düşündürmekte; intihar riskini değerlendirirken hem klinik belirtilerin hem de biyolojik göstergelerin birlikte ele alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine whether inflammatory biomarker levels differ among schizophrenia patients with current suicidal ideation and/or a history of suicide attempt, schizophrenia patients without such ideation or attempts, and a healthy control group. Method: A case-control, cross-sectional study was conducted involving 60 DSM-5 diagnosed schizophrenia patients and 60 demographically matched healthy volunteers. All participants provided sociodemographic information, and patients underwent clinical interviews. Patients were divided into subgroups based on the presence of suicidal ideation or past suicide attempts. Clinical assessments included structured psychiatric scales (Calgary Schizophrenia Depression Scale, suicide ideation and behavior scales, Positive and Negative Syndrome Scale, Clinical Global Impression-Severity). Blood samples were analyzed for neutrophil, lymphocyte and monocyte counts, serum albumin, CRP and HDL levels; from these, NLR, PLR, LMR, CRP/Albumin and monocyte/HDL ratios were calculated. Data were analyzed using SPSS with appropriate statistical tests. Results: Compared to controls, schizophrenia patients exhibited significantly higher neutrophil counts, CRP levels, CRP/Albumin ratios and monocyte/HDL ratios, while controls had higher albumin and HDL levels. Within the patient group, those with a history of suicide attempt showed significantly higher depression scores, suicidal ideation scores, PANSS positive symptom scores, and general psychopathology scores than those without attempts. However, no significant differences were found in inflammatory markers (NLR, PLR, LMR, CRP, CRP/Albumin, MHR) between patients with and without suicidal ideation or attempt. Conclusion: The findings suggest that schizophrenia patients with suicidal ideation or attempts have more severe depressive and positive psychotic symptoms, but these are not accompanied by additional increases in inflammatory markers beyond those associated with schizophrenia itself. This implies that elevated inflammation may be a general feature of schizophrenia, and underscores the importance of considering both clinical symptomatology and biological indicators when assessing suicide risk in schizophrenia.