Adsorption equilibrium study of direct blue 71 (DB71) dyestuff on fatsa-ordu na-bentonite
Fatsa-ordu na-bentoniti üzerine direct blue 71 (DB71) boyar maddesinin adsorpsiyon denge çalişmasi
- Tez No: 985934
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Boyar maddeler, Entalpi, Entropi, Serbest enerji, Adsorption, Dyestuffs, Enthalpy, Entropy, Free energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan bu çalışmada, düşük maliyetli bir adsorban olan Fatsa-Ordu Na bentoniti kullanılarak Direct Blue-71 boyar maddesini karakterizasyon ve adsorpsiyon özellikleri incelenmiştir. Tüm adsorpsiyon deneylerinde, adsorban başlangıç konsantrasyon, adsorban dozajı temas süresi, ve sıcaklık fonksiyonları olarak ele alınmıştır. Denge izotermlerini açıklamak için Temkin, Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon eşitlikleri kullanıldı. Üzerinde çalışılan adsorpsiyonun Langmuir eşitliğine uygun olduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak, belirlenmek istenen kinetik veriler için partikül içi difizyon modelinin yanıda hem yalancı birinci dereceden hem de yalancı ikinci dereceden difüzyon modelleri kullanılmıştır. Elde edilen deneysel veriler yalancı ikinci dereceden kinetik modeline uyduğunu göstermiştir. Fatsa Na bentoniti örnekleri için entalpi, entropi ve gibbs serbest enerjisi gibi termodinamik parametreler incelendi. Kaydedilen veriler adsorpsiyonun kendiliğinden gerçekleşen bir proses olduğunu göstermektedir. Pozitif olan entalpi adsorpsiyonun endotermik olduğunu gösterir. Pozitif olan entropi verileri ise adsorbant yüzeyinde bazı değişimlerin olmasından kaynaklanmaktadır. Karakteristik sonuçlar Fatsa Na bentonitin sulu çözeltiden ve atık sudan Direct blue -71 'in uzaklaştırılmasında ticari adsorbanlara bir alternatif olarak kullanılabileceğini göstermiştir
Özet (Çeviri)
In this study, the characterization and adsorption properties of Direct Blue-71 dye were investigated using Fatsa-Ordu Na bentonite, a low-cost adsorbent. In all adsorption experiments, adsorbent initial concentration, adsorbent dosage, contact time, and temperature were considered as functions. Temkin, Langmuir, and Freundlich adsorption equations were used to explain the equilibrium isotherms. It was determined that the adsorption studied was suitable for the Langmuir equation. In addition, both pseudo-first-order and pseudo-second-order diffusion models were used in addition to the intraparticle diffusion model for the kinetic data to be determined. The experimental data obtained showed that it fit the pseudo-second-order kinetic model. Thermodynamic parameters such as enthalpy, entropy, and Gibbs free energy were examined for Fatsa Na bentonite samples. The recorded data show that the adsorption is a spontaneous process. A positive enthalpy indicates that the adsorption is endothermic. Positive entropy data are due to some changes on the adsorbent surface. Characteristic results showed that Fatsa Na bentonite can be used as an alternative to commercial adsorbents in the removal of Direct blue -71 from aqueous solution and wastewater.