Takım sporlarında algılanan sosyal destek ve fiziksel aktivite tutumlarının incelenmesi
Investigation of perceived social support and physical activity attitudes in team sports
- Tez No: 985968
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Perceived social support
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, takım sporlarıyla ilgilenen ortaokul öğrencilerinin algıladıkları sosyal destek ile fiziksel aktiviteye yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemini Mersin'de yaşayan çeşitli spor kulüplerinde yer alan 12-14 yaş futbol, basketbol ve voleybol ile ilgilenen 357 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Çok Yönlü Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Ortaokul Öğrencileri İçin Fiziksel Aktivite Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde katılımcıların demografik özelliklerini ortaya koymak için betimsel istatistikler; Çok Yönlü Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Ortaokul Öğrencileri İçin Fiziksel Aktivite Tutum Ölçeklerinin puanlarının cinsiyet, branş ve gelir durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere ikili gruplarda Bağımsız Örneklem T testi ikiden fazla gruplarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Normal dağılım sağlamayan verilerde ikili gruplarda Mann-Whitney U, ikiden fazla gruplarda ise Kruskall-Wallis testi kullanılmıştır. İki değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon Analizi Testi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin, bağımlı değişkeni yordama düzeyini ölçmek adına çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; cinsiyet değişkeninde algılanan sosyal destek ve fiziksel aktitiveye yönelik tutumda anlamlı fark bulunmuştur. Branş değişkenine göre bakıldığında algılanan sosyal desteğin tüm alt boyutlarında, fiziksel aktivite tutumunda ise“Özgüven”,“İsteklilik”ve“Fayda”alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Gelir durumu değişkenine göre bakıldığında algılanan sosyal desteğin tüm alt boyutlarında, fiziksel aktivite tutumunda ise sadece“İsteklilik”alt boyutunda anlamlı farklılığa rastlanmıştır. Katılımcıların çok yönlü algılanan sosyal destek düzeyi ve fiziksel aktiviteye yönelik tutumları arasındaki ilişkiye bakıldığında orta düzeyde pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Algılanan sosyal destek düzeyinin, fiziksel aktivite tutumunu ne düzeyde yordadığını ölçmek adına regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, diğer önemli kişi en güçlü yordayıcı olarak %35'lik bir etki göstermiştir. Arkadaş alt boyutu ise %17'lik bir yüzdeyle anlamlı bir katkı sağlamaktadır. Aile alt boyutunun ise modele anlamlı katkı sağlamadığı görülmektedir. Sonuç olarak algılanan sosyal desteğin, fiziksel aktivite tutumunun anlamlı bir yordayıcısı olduğu; özellikle diğer önemli kişi ve arkadaşlardan algılanan desteğin bireylerin fiziksel aktiviteye yönelik olumlu tutum geliştirmelerinde belirleyici bir rol oynadığı, buna karşılık aileden algılanan desteğin bu model kapsamında anlamlı bir etki oluşturmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the relationship between perceived social support and attitudes toward physical activity among middle school students engaged in team sports. The sample of the study consists of 357 middle school students aged 12–14 who live in Mersin and participate in football, basketball, and volleyball in various sports clubs. The data were collected using a the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and the Physical Activity Attitude Scale for Students. Independent Samples t-test was applied for comparisons between two groups, and ANOVA was used for comparisons among more than two groups to examine whether the scores obtained from the Multidimensional Scale of Perceived Social Support and the Physical Activity Attitude Scale for Students differed according to gender, sport branch, and income level. For data that did not meet the assumption of normality, the Mann–Whitney U test was used for two-group comparisons, and the Kruskal–Wallis test was used for comparisons involving more than two groups. Pearson correlation analysis was conducted to determine the relationship between the two variables. Multiple regression analysis was performed to examine the extent to which the independent variables predicted the dependent variable. The results revealed significant differences in perceived social support and attitudes toward PA according to gender. In terms of sport branch, significant differences were found in all sub-dimensions of social support, while significant differences were identified in the“Self-confidence,”“Willingness,”and“Benefit”sub-dimensions of PA. According to income, significant differences were observed in all sub-dimensions of social support, whereas a significant difference was found only in the“Willingness”sub-dimension of physical activity attitude. A moderate positive relationship was found between participants' levels of multidimensional social support and their attitudes toward PA. Regression analysis was conducted to determine the extent to which perceived social support predicted attitudes toward PA. The results indicated that support from a significant other was the strongest predictor, accounting for 35% of the variance. The friend sub-dimension also made a significant contribution with a rate of 17%, whereas the family sub-dimension did not make a significant contribution to the model. In conclusion, perceived social support was found to be a significant predictor of attitudes toward PA. In particular, support perceived from significant others and friends plays a decisive role in developing positive attitudes toward PA, whereas perceived family support did not have a significant effect within the scope of this model.