Sedef ve nörodermatit hastalarında genel psikopatoloji, stres, benlik saygısı, aleksitimi ve travma
General psychopathology, stress, self-esteem, alexithymia and trauma in psoriasis and neurodermatitis patients
- Tez No: 665348
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM KUĞU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Genel psikopatoloji, Algılanan stres, Aleksitimi, Benlik saygısı, Travma sonrası stres bozukluğu, Sedef hastalığı, Nörodermatit, General psychopathology, Perceived stress, Alexithymia, Self-esteem, Posttraumatic stress disorder, Psoriasis, Neurodermatitis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sedef hastalığı toplumda sık görülen, keskin sınırlı, eritem ve skuamlı plaklar ile seyreden kronik, inflamatuar bir hastalıktır. Nörodermatit, deride kalınlaşma ve hiperpigmentasyon gelişmesi ile karakterize, lokalize, kaşıntılı bir dermatozdur. Özellikle kronik seyirli dermatolojik hastalıklar düzelme ve alevlenme dönemleri göstermesi nedeniyle fiziksel sağlığı etkilemenin yanı sıra sosyal ve duygusal sorunları da beraberinde getirebilmekte, kişinin benlik algısı ve sosyal çevresi ile iletişimi üzerinde bir takım olumsuz etkilere neden olabilmekte, depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklar ile seyredebilmektedir. Bu çalışmada yaşamın fiziksel, sosyal ve ruhsal yönlerini etkileyen iki yaygın kronik dermatolojik bozukluk olan sedef ve nörodermatit olgularında genel psikopatoloji, algılanan stres düzeyi, benlik saygısı, aleksitimi ve TSSB oranları ve bu değişkenlerin birbirleri ile ilişkileri araştırılmıştır. 01.07.2020-01.01.2021 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Polikliniğine başvuran sedef ve nörodermatit tanısı almış 64 kişiye ve sağlıklı kontrol grubu olarak seçilen 32 kişiye Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R), Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) ve DSM-5 için Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi (PCL-5) uygulandı. Sedef ve nörodermatit hastalarında kontrol grubuna göre genel psikopatoloji düzeyi, algılanan stres düzeyi, aleksitimi ve TSSB oranları daha yüksek, benlik saygısı daha düşük saptandı. Sedef hastalarında obsesif kompulsif belirtiler, depresyon ve kişilerarası duyarlılık belirtileri, nörodermatit hastalarında obsesif kompulsif belirtiler, depresyon, somatizasyon ve öfke belirtileri anlamlı olarak yüksek bulundu. Nörodermatit hasta grubu incelenen değişkenler açısından daha yüksek test skorlarına sahipti. Kronik dermatolojik hastalıklarda psikiyatrik destek hastalığın seyrini ve tedavi yaklaşımını da etkileyeceğinden hastalıkların sadece dermatolojik belirtileri ile değil aynı zamanda psikososyal değişkenler ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a commonly seen, chronic, inflammatory disease come along with erythema and scaly plaques with sharp borders. Neurodermatitis is a localized itchy dermatosis characterized by thickening of the skin and hyperpigmentation. Chronic diseases, especially with periods of recovery and aggravation brings along social and emotional problems as well as affecting physical health, causes some negative effects on the self-perception and communication with the social environment, and may progress with psychiatric disorders such as depression and anxiety. In this study, we investigate general psychopathology, perceived stress level, self-esteem, alexithymia and PTSD rates and the relations of these variables with each other in cases of psoriasis and neurodermatisis - two common chronic, dermatologic diseases that affects physical, social and psychological aspects of life. Symptom Checklist (SCL-90-R), Perceived Stress Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and Post-Traumatic Stress Disorder Checklist for DSM-5 (PCL-5) were implemented to 64 patients diagnosed with psoriasis and neurodermatitis who applied to Cumhuriyet University Faculty of Medicine Dermatology Outpatient Clinic between 01.07.2020-01.01.2021 and a healthy control group of 32 people. In psoriasis and neurodermatitis patients, the general psychopathology level, perceived stress level, alexithymia and PTSD rates were higher than the control group, and self-esteem was lower. Obsessive-compulsive, depression and interpersonal sensitivity symptoms in patients with psoriasis, and again obsessive-compulsive, depression, somatization and anger symptoms in patients with neurodermatitis were found to be significantly higher. Neurodermatitis patients had higher test scores in these parameters examined. Since psychiatric support in chronic dermatological diseases affects the prognosis and treatment approaches, we think that this diseases should be evaluated also with psychosocial parameters not only with their symptoms.