Uçak otomatik iniş sistemleri ve ILS-bağlaşık otopilot tasarımı
Aircraft automatic landing systems and design of ILS-coupled autopilots
  1. Tez No: 985988
  2. Yazar: YAVUZ SAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP SABRİ ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri beslemeli kontrol, Optimal kontrol, Yere iniş, İrtifa kontrol sistemi, Feedback control, Optimal control, Landing, Altitude control system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Aletli İniş Sistemi (Instrument Landing System - ILS), hava araçlarının pistlere güvenli şekilde yaklaşmalarını, alçalmalarını ve iniş yapmalarını sağlayan uluslararası standartlara sahip bir seyrüsefer ve yaklaşma sistemidir. Görüşün açık olduğu koşullarda pilotlar tarafından yardımcı sistem olarak kullanılabilen ILS, düşük görüş şartlarında ve olumsuz hava koşullarında ise otomatik pilot sistemleriyle bütünleşik olarak çalışarak emniyetli inişlerin gerçekleştirilmesinde kritik rol üstlenmektedir. Bu tez çalışmasında, uçakların ILS yardımıyla güvenli yaklaşma ve iniş süreçlerinin incelenmesi, ILS sistemiyle entegre çalışabilecek tam otomatik bir otopilot tasarımının gerçekleştirilmesi ve söz konusu tasarımın Matlab/Simulink ortamında benzetim yoluyla doğrulanması ele alınmıştır. Elde edilen simülasyon sonuçları analiz edilmiş, ayrıca geliştirilen sistemin işlevselliği Unreal Engine tabanlı üç boyutlu görselleştirme ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Instrument Landing System (ILS) is a precision approach and landing aid that enables aircraft to safely align with and descend onto runways. While it can serve as a supplementary tool for pilots under favorable weather and clear visibility conditions, ILS plays a critical role in low-visibility and adverse weather environments by operating in conjunction with autopilot systems to ensure a safe approach, descent, and touchdown. This thesis investigates the principles and operational aspects of the ILS, proposes the design of an ILS-integrated autopilot capable of fully automatic landings, and validates the proposed system through simulations conducted in the Matlab/Simulink environment. The obtained results are analyzed, and the performance of the system is further illustrated through three-dimensional visualization using the Unreal Engine platform.