Dijital dönüşüm sürecinde kent güvenliği: kent güvenlik yönetim sistemi (KGYS) üzerine bir araştırma
Urban security in the digital transformation process: a study on urban security management systems (USMS)
  1. Tez No: 986023
  2. Yazar: MUSTAFA AKARSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Güvenlik Yönetim Sistemi, dijital dönüşüm, kent güvenliği, mahremiyet, veri güvenliği, toplumsal algı, Urban Security Management System (USMS), digital transformation, urban security, privacy, data security, social perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital dönüşüm sürecinin kent güvenliği üzerindeki yansımalarını, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) örneği temelinde analiz etmeyi hedeflemektedir. Araştırmada, güvenlik hizmetlerinin dijitalleşme ile birlikte geçirdiği yapısal dönüşüm incelenmiş; bu teknolojik sistemlerin, toplumsal algı, tutum ve deneyimler bağlamında nasıl değerlendirildiği anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Verilerin toplanmasında nitel araştırma yaklaşımları benimsenmiş; saha çalışması kapsamında Kütahya il merkezinde görev yapan emniyet personeli ile birebir, derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde, katılımcıların KGYS'ye ilişkin deneyimleri, sistemin işlevselliğine dair gözlemleri ve dijital güvenlik teknolojilerine yönelik bireysel ve kurumsal yaklaşımları kapsamlı biçimde ele alınmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi tekniğiyle değerlendirilmiş; sistematik kodlama ve temalaştırma süreçleri MAXQDA yazılımı aracılığıyla yürütülmüştür. Görüşmelerden elde edilen bulgular, KGYS'nin kent güvenliğine katkı sağladığı yönünde genel bir uzlaşı bulunduğuna işaret etmektedir. Suç önleme, olaylara hızlı müdahale imkânı ve koordinasyonun artırılmasına yönelik olumlu değerlendirmelerin öne çıktığı gözlemlenmiştir. Kamera sistemlerinin etkinliği, anlık izleme kapasitesi ve olay yönetiminde sağladığı destek, katılımcı söylemlerinde belirgin şekilde yer bulmuştur. Bu bağlamda, sistemin güvenlik operasyonlarında işlevsel bir araç olarak benimsendiği anlaşılmıştır. Bununla birlikte, dijital güvenlik sistemlerinin mahremiyet, veri güvenliği ve etik sorumluluklar bağlamında çeşitli endişelere yol açtığı da belirlenmiştir. Katılımcıların bir kısmı, bu tür uygulamaların bireysel hak ve özgürlükleri sınırlayıcı etkiler doğurabileceğine ilişkin görüşlerini ifade etmiştir. Özellikle yüz tanıma sistemleri ve yapay zekâ tabanlı analiz araçlarının kullanımında, etik sınırların açık ve denetlenebilir biçimde tanımlanması gerektiği vurgulanmıştır. Görüşmeler sürecinde, gözetim uygulamalarının bireyler üzerinde yaratabileceği psikolojik etkilerin sıklıkla dile getirildiği ve bu etkilerin mahremiyet algısı ile doğrudan ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, KGYS ile doğrudan etkileşim içinde bulunan personelin belirli bir kullanıcı profiline sahip olması, deneyimlerin homojen olmayan bir yapı içerisinde şekillendiğine ve sistemin algılanış biçiminde farklılaşmaların ortaya çıkabildiğine işaret etmektedir. Sonuç olarak, araştırma kapsamında elde edilen bulgular, KGYS'nin teknik ve operasyonel düzeyde kent güvenliğine önemli katkılar sunduğunu ortaya koymaktadır. Ancak sistemin uzun vadeli başarısının, yalnızca teknolojik altyapıya değil; aynı zamanda toplumsal kabul, etik ilkeler, mahremiyet ve veri güvenliği gibi unsurların dikkate alınmasına bağlı olduğu anlaşılmaktadır. Bu yönüyle KGYS, yalnızca bir güvenlik aracı değil; aynı zamanda dijitalleşmenin toplumsal dönüşüm üzerindeki etkilerini somutlaştıran bir yapı olarak değerlendirilmektedir. Araştırma, bu çok katmanlı yapısıyla literatüre hem uygulamalı hem de eleştirel bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the reflections of the digital transformation process on urban security, based on the example of the Urban Security Management System (KGYS). The research examines the structural transformation that security services have undergone with digitalization, and it seeks to make sense of how these technological systems are evaluated in the context of societal perception, attitudes, and experiences. Qualitative research approaches were adopted for data collection; in the scope of the fieldwork, one-on-one, in-depth interviews were conducted with police personnel working in the city center of Kütahya. In these interviews, participants' experiences with the KGYS, their observations regarding the system's functionality, and their individual and institutional approaches to digital security technologies were comprehensively addressed. The data obtained were evaluated using content analysis techniques, and the processes of systematic coding and thematization were carried out through the MAXQDA software. The findings obtained from the interviews indicate a general consensus that the KGYS contributes to urban security. Positive evaluations focusing on crime prevention, the possibility of rapid response to incidents, and enhanced coordination were observed to stand out. The effectiveness of camera systems, their real-time monitoring capacity, and the support they provide in incident management were prominently reflected in participant statements. In this context, it is understood that the system is embraced as a functional tool in security operations. However, it was also determined that digital security systems raise various concerns in terms of privacy, data security, and ethical responsibilities. Some participants expressed the view that such practices may have restrictive effects on individual rights and freedoms. In particular, the need for clear and monitorable definitions of ethical boundaries in the use of facial recognition systems and AI-based analytical tools was emphasized. Throughout the interviews, the potential psychological impacts of surveillance practices on individuals were frequently mentioned, and these effects were observed to be directly related to perceptions of privacy. Additionally, the fact that personnel who directly interact with the Urban Security Management System possess a specific user profile suggests that experiences are shaped within a non-homogeneous structure, and differences may emerge in how the system is perceived. In conclusion, the findings obtained within the scope of the research reveal that KGYS makes significant contributions to urban security at the technical and operational levels. However, it is understood that the long-term success of the system depends not only on its technological infrastructure but also on the consideration of elements such as public acceptance, ethical principles, privacy, and data security. In this respect, KGYS is evaluated not only as a security tool but also as a structure that concretizes the impact of digitalization on social transformation. With its multilayered nature, the study offers both an applied and critical perspective to the literature.