Dijital dönüşüm sürecinde akıllı kentleşme yapay zeka ve nesnelerin interneti (IOT) entegrasyonu üzerine bir model önerisi
Smart urbanization in the digital transformation process: A model proposal on the integration of artificial intelligence and the internet of things (IOT)
- Tez No: 1016417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA BATUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Kentleşme, Yapay Zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT), Yerel Yönetimler, Sürdürülebilirlik, Akıllı kentler, Kentleşme, Kentsel tasarım, Kentsel yapı, Yapay zeka, Smart Urbanization, Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT), Local Governments, Sustainability, Smart cities, Urbanization, Urban design, Urban structure, Artificial intelligence, Local administrations
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modern kentsel alanların sürdürülebilirlik ve verimlilik temelinde dijital dönüşüm süreçlerini, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Yapay Zeka (AI) teknolojilerinin entegrasyonu ekseninde incelemektedir. Araştırmanın kuramsal çerçevesinde; kent kavramının tarihsel evrimi, kentleşmeyi tetikleyen dinamikler ve sürdürülebilir kentsel gelişim paradigmaları detaylandırılarak, teknolojinin kentsel yönetişimdeki paradigma değişimindeki rolü temellendirilmiştir. Nitel araştırma deseninin benimsendiği çalışmada, doküman analizi ve karşılaştırmalı vaka analizi yöntemleri kullanılarak küresel ve ulusal düzeydeki akıllı kent uygulamaları metodolojik bir süzgeçten geçirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, kentleşmenin ekonomik, sosyal ve teknolojik nedenleri literatür eşliğinde tartışılmış; ardından akıllı kent ekosisteminin bileşenleri olan akıllı ulaşım, enerji yönetimi ve çevre politikaları ele alınmıştır. Araştırma kapsamında; Singapur, Londra ve New York gibi küresel modellerin yanı sıra Türkiye'de Konya, İstanbul ve İzmir gibi yerel yönetimlerin dijital dönüşüm stratejileri ve somut projeleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular; IoT tabanlı veri toplama ağlarının kentsel bir“sinir sistemi”, AI destekli karar destek mekanizmalarının ise bir“kent beyni”işlevi görerek kentsel hizmetlerde çarpan etkisi yarattığını ortaya koymuştur. Araştırmanın sonucunda, akıllı kentleşmenin salt teknoloji kullanımı değil, verinin stratejik bir değere dönüştürüldüğü bütünleşik bir yönetişim modeli olduğu saptanmıştır. Gelecek projeksiyonu bağlamında; dijital ikizler, blockchain tabanlı veri güvenliği ve otonom karar alma süreçlerinin sürdürülebilir kentler için temel gereklilik olduğu vurgulanmıştır. Bu çalışma, Türkiye'deki yerel yönetimlerin küresel teknolojik trendlere adaptasyonu noktasında stratejik öneriler sunarak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the digital transformation processes of modern urban areas based on sustainability and efficiency, focusing on the integration of Internet of Things (IoT) and Artificial Intelligence (AI) technologies. Within the theoretical framework of the research, the historical evolution of the city concept, the dynamics triggering urbanization, and sustainable urban development paradigms are detailed, and the role of technology in the paradigm shift in urban governance is grounded. Adopting a qualitative research design, the study uses document analysis and comparative case analysis methods to methodologically examine smart city applications at global and national levels. In the first stage of the study, the economic, social, and technological reasons for urbanization are discussed with the help of the literature; then, the components of the smart city ecosystem, such as smart transportation, energy management, and environmental policies, are addressed. Within the scope of the research, digital transformation strategies and concrete projects of local governments in Turkey, such as Konya, Istanbul, and Izmir, as well as global models such as Singapore, London, and New York, are analyzed. The findings obtained are as follows: The study revealed that IoT-based data collection networks act as an urban“nervous system,”while AI-powered decision support mechanisms function as a“city brain,”creating a multiplier effect in urban services. The research concluded that smart urbanization is not merely about the use of technology, but an integrated governance model where data is transformed into a strategic asset. In the context of future projections, digital twins, blockchain-based data security, and autonomous decision-making processes are emphasized as fundamental requirements for sustainable cities. This study aims to contribute to the literature by offering strategic recommendations for the adaptation of local governments in Turkey to global technological trends.