5-11 yaş arası kekeme çocuklarda motor becerilerin incelenmesi
Examination of motor skills in stuttering children aged 5-11
- Tez No: 986028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Kaba motor becerileri, Kekemelik, Motor beceriler, İnce motor becerileri, Gross motor skills, Stuttering, Motor skills, Fine motor skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 5-11 yaş arası kekemelik tanısı almış çocukların kaba ve ince motor becerilerini değerlendirmek ve bu becerilerin kekemelik şiddeti ile ilişkisini incelemek amacıyla karşılaştırmalı ve kesitsel desenle yürütülmüştür. İstanbul'da bir özel eğitim merkezine devam eden toplam 48 çocuk (24 kekemelik tanılı, 24 tipik gelişim gösteren) çalışmaya dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak KEŞİDA-4, BOT-2 Kısa Form, 9 Delikli Peg Testi ve Diadokokinetik (DDK) Hız Testi kullanılmıştır. SPSS 26.0 programında bağımsız örneklemler t-testi, Mann–Whitney U testi ve Spearman korelasyon analizleri yapılmıştır. Bulgulara göre, kekemelik tanılı çocukların BOT-2 toplam puanları kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşüktür (Ort.=30,76±5,50; 39,06±4,07; p<.001; η²=0,438). İnce Motor Hassasiyet (p<.001), Çift Yönlü Koordinasyon (p=.022), Güç (p<.001) ve Manuel Beceri (p=.004) alt testlerinde de anlamlı fark saptanmıştır. KEŞİDA puanı ile BOT-2 toplam puanı arasında negatif (r=-0,685; p<.001), ince motor beceri hassaslığı ile negatif (r=-0,558; p=.001) ve çeviklik ile negatif (r=-0,392; p=.006) yönlü anlamlı korelasyonlar belirlenmiştir. 9 Delikli Peg Testi'nde dominant el süresi kekemelik grubunda daha kısa bulunmuş (p=.020), non-dominant elde fark anlamlı olmamıştır (p=.292). DDK testinde kekemelik grubunun ortalama hız ve periyot değişkenliği açısından anlamlı derecede daha düşük performans sergilediği görülmüştür (p<.05). Sonuçlar, kekemeliği olan çocukların hem kaba hem ince motor becerilerde belirgin zorluklar yaşadığını ve motor becerilerin kekemelik şiddeti ile anlamlı şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, kekemelik terapilerinde motor beceri değerlendirmesi yapılması ve motor beceriyi destekleyen müdahalelerin tedavi programlarına entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with a comparative and cross-sectional design to evaluate the gross and fine motor skills of children aged 5–11 years diagnosed with stuttering and to examine the relationship of these skills with stuttering severity. A total of 48 children (24 with stuttering diagnosis and 24 typically developing) attending a private education center in Istanbul were included in the study. The assessment tools used were the KEŞİDA-4, BOT-2 Short Form, Nine-Hole Peg Test, and Diadochokinetic (DDK) Rate Test. Data were analyzed using independent samples t-test, Mann–Whitney U test, and Spearman correlation analysis in SPSS 26.0. Findings revealed that children with stuttering had significantly lower BOT-2 total scores compared to the control group (M=30.76±5.50; 39.06±4.07; p<.001; η²=0.438). Significant differences were also observed in Fine Motor Precision (p<.001), Bilateral Coordination (p=.022), Strength (p<.001), and Manual Dexterity (p=.004) subtests. KEŞİDA scores were negatively correlated with BOT-2 total scores (r=-0.685; p<.001), fine motor precision (r=-0.558; p=.001), and agility (r=-0.392; p=.006). In the Nine-Hole Peg Test, dominant hand completion time was shorter in the stuttering group (p=.020), while no significant difference was found for the non-dominant hand (p=.292). In the DDK test, the stuttering group demonstrated significantly lower performance in terms of average rate and period variability (p<.05). The results indicate that children with stuttering experience considerable difficulties in both gross and fine motor skills, and that motor skills are significantly associated with stuttering severity. Therefore, it is recommended that motor skill assessment be included in stuttering therapy, and that interventions supporting motor skills be integrated into treatment programs.