Uçak motorlarında kullanılan yağların yaşlanma sürecindeki termal ve fiziksel değişimlerinin incelenmesi
Investigation of thermal and physical changes in the aging process of oils used in aircraft engines
  1. Tez No: 986067
  2. Yazar: HAKAN BAYINDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Civil Aviation, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FTIR, ICP, Jet Yağı, Oksidasyon, Yaşlandırma, Sivil havacılık, FTIR, ICP, Jet Oil, Oxidation, Aging, Civil aviation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Uçak motorlarında kullanılan yağlar; birbiriyle temas eden hareketli parçalar arasında sürtünmeyi azaltmak, temas sonucu oluşan aşınmayı önlemek, çalışmaktan dolayı oluşan ısıyı sistem dışına taşımak ve kirleticileri sistemlerden uzaklaştırmak gibi çok yönlü görevleri yerine getirirler. Bu özellikleri nedeniyle, özellikle havacılık sektöründe kullanılan yağların işlevlerini uzun süre koruyup koruyamadığı büyük önem taşır. Bu tez çalışmasında, sentetik jet motor yağı numuneleri laboratuvar ortamında farklı sıcaklık ve sürelerde (120 °C, 220 °C, 300 °C; 2–6 saat) yaşlandırılarak, FTIR spektroskopi yöntemi ile yağ yapısının kimyasal değişimleri analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, özellikle 1700–1750 cm−1 dalga sayısı aralığında var olan karbonil piklerinin sıcaklık artması ile birlikte yükseldiği gözlemlenmiştir. Bu artış, oksidasyonun başladığına işarettir. Görsel analizle birlikte, yoğunluk ve kararmanın 220 °C ve üzerindeki numunelerde bariz biçimde açığa çıkmıştır. Ayrıca ICP analizlerinde metal katkılı numunelerde oksidasyonun daha yoğun olduğu değerlendirilmiştir. FTIR sonuçları, yaşlandırılan sentetik yağlarda yapısal bozulmaların başladığını ortaya koymuş, FTIR yönteminin hızlı ve güvenilir bir izleme aracı olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lubricants used in aircraft engines perform multiple functions such as reducing friction between moving parts in contact, preventing wear caused by contact, dissipating heat generated during operation, and removing contaminants from the system. Due to these critical functions, it is of great importance to determine whether the oils used in the aviation sector can maintain their properties over extended periods. In this thesis study, synthetic jet engine oil samples were thermally aged in a laboratory environment at different temperatures and durations (120 °C, 220 °C, 300 °C; 2–6 hours), and chemical changes in oil structure were analyzed using the FTIR spectroscopy method. According to the analysis results, it was observed that the carbonyl peaks in the 1700–1750 cm−1 wavenumber range increased with temperature, indicating the onset of oxidation. In addition to FTIR results, visual analysis revealed noticeable darkening and thickening in the samples heated above 220 °C. Furthermore, ICP analysis indicated that oxidation was more intense in metal-containing samples. The FTIR findings demonstrated that structural degradation had begun in the aged synthetic oils and confirmed that FTIR is a fast and reliable tool for monitoring lubricant condition.