Etilen glikol ile indüklenmiş sıçan modelinde Rhus coriaria'nın taş oluşumunu engelleme üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the preventive effect of Rhus coriaria on stone formation in an ethylene glycol-induced rat model
  1. Tez No: 986066
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEDREDDİN KALYENCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum oksalat, Rhus coriaria L., Calcium oxalate, Rhus coriaria L.
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, etilen glikol ile oluşturulan deneysel nefrolitiyazis modelinde Rhus coriaria (sumak) meyvesi ekstresinin böbrek taşı oluşumu üzerine koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada Sprague–Dawley cinsi erkek sıçanlar kullanılarak nefrolitiyazis, içme suyuna %1 etilen glikol eklenmesiyle indüklendi. Deney süresince hayvanlar kontrol, etilen glikol, etilen glikol + potasyum sitrat sadece Rhus coriaria ve etilen glikol + Rhus coriaria ekstresi uygulanan gruplara ayrıldı. Deney sonunda serumda kalsiyum, magnezyum, fosfor, kreatinin; idrarda kreatinin, ürik asit, kalsiyum, fosfat, oksalat ve sitrat düzeyleri ölçüldü. Ayrıca böbrek dokusu ve serum örneklerinde oksidatif stres belirteçleri olan malondialdehit, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz, toplam antioksidan kapasite ve toplam oksidan kapasite analiz edildi. Böbrek dokuları histopatolojik olarak değerlendirilerek tübüler hasar, inflamasyon ve kristal birikimleri skorlandı; ayrıca kidney injury molecule-1 ve osteopontin ekspresyonları immünohistokimyasal yöntemlerle incelendi. Rhus coriaria ekstresi uygulanan grupta, etilen glikol grubuna kıyasla idrar oksalat düzeylerinde ve kristal birikiminde anlamlı azalma, antioksidan parametrelerde iyileşme ve histopatolojik hasar skorlarında belirgin gerileme saptandı. Bulgular, Rhus coriaria ekstresinin antioksidan ve antiürolitik özellikleri sayesinde deneysel nefrolitiyazis modelinde böbrek taşı oluşumunu önleyici potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the protective effects of Rhus coriaria (sumac) fruit extract on kidney stone formation in an ethylene glycol–induced experimental nephrolithiasis model. Male Sprague–Dawley rats were used, and nephrolithiasis was induced by administering 1% ethylene glycol in drinking water. The animals were divided into control, ethylene glycol, ethylene glycol plus potassium citrate only Rhus coriaria , and ethylene glycol plus Rhus coriaria extract groups. At the end of the experimental period, serum calcium, magnesium, phosphorus, and creatinine levels, as well as urinary creatinine, uric acid, calcium, phosphate, oxalate, and citrate levels were analyzed. Oxidative stress parameters including malondialdehyde, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, total antioxidant capacity, and total oxidant capacity were measured in serum and renal tissue samples. Histopathological evaluation of kidney tissues was performed to assess tubular damage, inflammation, and crystal deposition, and kidney injury molecule-1 and osteopontin expressions were examined immunohistochemically. Compared to the ethylene glycol group, the Rhus coriaria–treated group showed a significant reduction in urinary oxalate levels and crystal deposition, along with improvement in antioxidant parameters and histopathological damage scores. These findings indicate that Rhus coriaria extract has a preventive effect on kidney stone formation in an experimental nephrolithiasis model through its antioxidant and antiurolithic properties.