Boy gelişimine çevresel faktörlerin etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 986068
- Danışmanlar: PROF. DR. PELİN BİLİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Boy gelişimi, çevresel faktörler, mavi ekran maruziyeti, uyku, Height growth, environmental factors, blue light exposure, sleep
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Boy gelişiminin normal olması çocuklarda beslenme ve genel sağlık durumunun en önemli göstergelerindendir. Beslenme, uyku, egzersiz alışkanlıkları ve ekran maruziyeti gibi çevresel etkenler de boy gelişimine önemli ölçüde etki etmektedirler. Bu çalışmada amacımız boy gelişiminin her dönemine etki etmekte olan çevresel faktörlerin etkilerini değerlendirmek ve literatürle karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya 20 Mayıs 2025 – 1 Temmuz 2025 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran toplam 98 çocuk (49 çalışma, 49 kontrol grubu) dahil edildi. Katılımcılarla yüz yüze görüşmeler yapılarak yapılandırılmış anketler dolduruldu; antropometrik ölçümler ve fizik muayeneler araştırmacı tarafından gerçekleştirildi. Demografik veriler, puberte durumu, uyku alışkanlıkları, ekran maruziyeti, beslenme ve egzersiz alışkanlıkları kaydedildi. Bulgular: Çalışma grubundaki hastaların yaş ortalaması 10,23±3,20 yıl olup %59,2 kız %40,8'i erkekti. Kontrol grubundaki hastaların yaş ortalaması 10,58±3,89 olup %53,1'i kız, %46,9'u erkekti. Çalışma grubundaki çocukların %59'unun vücut ağırlık SDS'si -2 ile -1 arasında, %10,2'sinin de -2'den küçüktü. Kontrol grubundaysa çocukların %18,4'ünün vücut ağırlık SDS'si -2 ile -1 arasında, %2'sinin de -2'den küçüktü. Çalışma grubundaki çocukların %24,5'i 00:00'dan sonra uyuyorken bu oran kontrol grubunda %6,1 bulundu. Çalışma grubundaki çocukların %44,9'u yatağa geçtikten sonraki ilk 15 dakikada uyuyordu bu oran kontrol grubunda %71,4 olarak bulundu. Çalışma grubundaki çocukların paketli gıda tüketimi %81,6, ekran başında paketli gıda tüketimi %61,2, aile bireylerinde paketli gıda tüketimi %55,1 bulundu. Kontrol grubundaysa paketli gıda tüketimi %57,1, ekran başında paketli gıda tüketimi %40,8, aile bireylerinde paketli gıda tüketimi %30,6 bulundu. Çalışma grubundaki çocuklarda 4 saat ve üzerinde ekran maruziyeti oranı %42,9, kontrol grubundaysa %12,2 bulundu. Günlük aktiviteye bakıldığındaysa çalışma grubundaki çocukların %8,2'si öğle aralarında daha aktif eylemler yapmaktayken kontrol grubunda bu oran %32,7 olarak görüldü. Sonuç: Çalışmamız, çocuklarda düşük uyku kalitesi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, sedanter yaşam tarzı ve artmış günlük ekran süresi ile boy kısalığı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Daha geniş örneklem gruplarıyla gerçekleştirilecek uzun dönemli çalışmalar, çevresel faktörlerin boy gelişimi üzerindeki etkilerini daha net ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Normal linear growth is one of the most important indicators of nutritional status and overall health in children. Environmental factors such as nutrition, sleep, physical activity habits, and screen exposure also have a substantial impact on growth. The aim of this study was to evaluate the effects of environmental factors that influence growth during its various stages and to compare our findings with the existing literature. Materials and Methods: A total of 98 children (49 in the study group and 49 in the control group) who presented to the Ankara University Pediatric Outpatient Clinics between May 20 and July 1, 2025 were included. Structured face-to-face questionnaires were administered, and anthropometric measurements and physical examinations were performed by the researchers. Data on demographics, pubertal status, sleep habits, screen exposure, nutritional patterns, and physical activity were collected. Results: The mean age of the children in the study group was 10.23 ± 3.20 years, with 59.2% being female and 40.8% male. In the control group, the mean age was 10.58 ± 3.89 years, with 53.1% female and 46.9% male. In the study group, 59% of the children had a body weight SDS between –2 and –1, and 10.2% had an SDS below –2. In the control group, 18.4% of the children had a body weight SDS between –2 and –1, and 2% had an SDS below –2. Among children in the study group, 24.5% went to sleep after 00:00, whereas this proportion was 6.1% in the control group. In the study group, 44.9% of the children fell asleep within the first 15 minutes after going to bed, compared with 71.4% in the control group. The consumption of packaged foods was 81.6% in the study group, snack consumption while using screens was 61.2%, and packaged food consumption among family members was 55.1%. In the control group, these rates were 57.1%, 40.8%, and 30.6%, respectively. Screen exposure of 4 hours or more was observed in 42.9% of children in the study group and 12.2% in the control group. Regarding daily activity levels, 8.2% of children in the study group engaged in more active behaviors during lunch breaks, whereas this rate was 32.7% in the control group. Conclusion: Our study demonstrated a significant association between short stature and poor sleep quality, unhealthy dietary habits, a sedentary lifestyle, and increased daily screen time in children. Long-term studies with larger sample sizes are needed to more clearly elucidate the effects of environmental factors on linear growth.