Oryzaephilus mercator (Fauvel) ve oryzaephilus surinamensis (L.) (coleoptera: silvanidae)'in laboratuvar koşullarında bazı tropikal kuru meyvelerdeki gelişimi üzerine araştırmalar
Studies on the development of oryzaephilus mercator (fauvel) and oryzaephilus surinamensis (L.). (coleoptera: silvanidae) on some tropical dried fruits under laboratory conditions
- Tez No: 986084
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ananas, Gelişim, Mango, Muz, Ananas, Development, Mango, Bananas
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
Özet
Yapılan çalışmada, depo zararlısı türler olan Oryzaephilus mercator (Fauvel) ve Oryzaephilus surinamensis (L.) (Coleoptera: Silvanidae)'nin bazı tropikal meyve kurularında (ananas, mango, muz) laboratuvar ortamında gelişimi araştırılmış ve önemli biyolojik parametreleri ortaya konulmuştur. Denemeler, 27 ± 1 °C sıcaklık, %70 ± 5 orantılı nemde 16:8 saat aydınlık: karanlık koşullar altında iklim dolaplarında yapılmıştır. Besin denemeleri, her bir besin için beşer adet ergin erkek ve dişi birey olmak üzere beş çiftten oluşan deneme kaplarında yürütülmüştür. Denemelerde 0-15 günlük erginler kullanılmıştır. Her besin için her bir kap 65 günün sonunda kontrol edilmiştir. Çalışma sonucunda, en fazla yumurta sayısı, 24.00±2.44 adet ile O. surinamensis'in kurutulmuş muzda beslenmesi sonucu bulunmuştur. En az yumurta sayısı ise 0.57±0.30 adet ile O. mercator'da kurutulmuş mangoda kaydedilmiştir. En fazla larva sayısı, 92.00±8.21 adet ile O. surinamensis'te kurutulmuş mangoda, daha sonra 90.86±5.70 adet kuru mangoda beslenen O. mercator'da, en az larva sayısı ise 1.33±0.42 adet ile yine O. surinamensis'te kurutulmuş muzda görülmüştür. En fazla pupa sayısı O. surinamensis'te 22.50±1.75 adet ile kurutulmuş mangoda, en az 0.33±0.21 adet ile yine O. surinamensis'te muzda tespit edilmiştir. En fazla dişi birey sayısı, 38.00±4.19 adet ile O. mercator'un muz kurusunda beslenmesi ile bulunurken; en az dişi birey sayısı 3.67±0.99 adet ile O. surinamensis'in muz kurusu konukçusunda kaydedilmiştir. En fazla erkek birey sayısı, 35.86±4.20 adet ile O. mercator'da muz kurusunda, en az erkek birey sayısı ise 4.83±0.98 adet ile O. surinamensis'te muz kurusunda gözlenmiştir. Oryzaephilus mercator'un toplam döl veriminde en fazla 167.43±9.44 adet ile mangoda, en az ise 90.71±9.13 adet ile ananasta elde edilmiştir. Takiben, O. surinamensis'in toplam döl verimi en fazla 177.00±5.79 adet ile mango kurusunda, en az ise 34.17±2.89 adet ile muz kurusunda kaydedilmiştir. En yüksek ölüm oranı %25.86±7.92 ile O. surinamensis'te muz kurusunda; en düşük ise %1.51±0.53 ile aynı türde mango kurusunda kaydedilmiştir. O. mercator'da ise en yüksek ölüm oranı %4.63±1.09 ile muzda, en düşük %2.61±1.17 ile mangoda gözlenmiştir. Pupa ağırlıkları, her iki türde de eşey gözetilmeksizin incelenmiş ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Bununla birilikte, O. mercator'da en fazla tüketim mangoda (1.6596±0.0786 g), en az ananasta (1.5819±0.1620 g) gözlenmiştir. Ayrıca, O. surinamensis için en fazla tüketim 1.4268±0.0637 g ile mangoda, en az ise 0.3773±0.0202 g ile muzda kaydedilmiştir. Atık miktarları, O. mercator'da en fazla 0.5089±0.0658 g ile muzda, en az ise 0.3074±0.0254 g ile ananasta elde edilmiştir. O. surinamensis'te ise en fazla 0.2226±0.0181 g ile ananasta, en az ise 0.0345±0.0215 g ile mangoda bulunmuştur. Bu sonuçlar, her iki türün biyolojik gelişim parametrelerinin hem türe hem de besin çeşidine göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, muz kurusunun, O. mercator'da O. surinamensis'e göre daha fazla tüketim ve atık miktarıyla uygun bir konukçu olduğunu, O. surinamensis için ise yüksek ölüm oranı, daha az tüketim ve atık miktarının meydana geldiği bir besin kaynağı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of the stored product pest species Oryzaephilus mercator (Fauvel) and Oryzaephilus surinamensis (L.) (Coleoptera: Silvanidae) on certain tropical dried fruits (pineapple, mango, banana) was investigated under laboratory conditions, and key biological parameters were determined. The experiments were conducted in climate chambers under controlled conditions of 27 ± 1 °C temperature, 70 ± 5% relative humidity, and a 16:8 h light:dark photoperiod. For each diet, five male and five female adults (i.e., five pairs) were placed in rearing containers. The adult insects used in the experiments were 0–15 days old. All containers were examined after 65 days. As a result of the study, the highest number of eggs was observed in O. surinamensis reared on dried banana (24.00 ± 2.44 eggs), whereas the lowest number of eggs was recorded in O. mercator reared on dried mango (0.57 ± 0.30 eggs). The highest larval number was found in O. surinamensis on dried mango (92.00 ± 8.21), followed closely by O. mercator on the same diet (90.86 ± 5.70), while the lowest number of larvae was recorded in O. surinamensis on dried banana (1.33 ± 0.42). The highest number of pupae was detected in O. surinamensis on dried mango (22.50 ± 1.75), followed by O. mercator on dried banana (16.29 ± 1.19), whereas the lowest number was recorded in O. surinamensis on banana (0.33 ± 0.21). Regarding adult emergence, the highest number of female individuals was found in O. mercator on banana (38.00 ± 4.19), while the lowest was in O. surinamensis on dried banana (3.67 ± 0.99). Similarly, the highest number of male individuals was observed in O. mercator on banana (35.86 ± 4.20), and the lowest in O. surinamensis on banana (4.83 ± 0.98). In terms of total fecundity, O. mercator showed the highest value on mango (167.43±9.44), and the lowest on pineapple (90.71±9.13). O. surinamensis reached the highest total fecundity on mango (177.00±5.79), and the lowest on banana (34.17±2.89). The highest mortality rate for O. surinamensis was observed on banana (25.86 ± 7.92%), whereas the lowest was on mango (1.51 ± 0.53%). For O. mercator, the highest mortality rate was also recorded on banana (4.63 ± 1.09%), and the lowest on mango (2.61 ± 1.17%). Pupal weights were measured regardless of sex, and no statistically significant differences were found among the diets for either species. Regarding food consumption, O. mercator exhibited the highest consumption on mango (1.6596 ± 0.0786 g), and the lowest on pineapple (1.5819 ± 0.1620 g). For O. surinamensis, the highest consumption was recorded on mango (1.4268 ± 0.0637 g), and the lowest on banana (0.3773 ± 0.0202 g). Concerning frass production, O. mercator produced the highest amount on banana (0.5089 ± 0.0658 g), and the lowest on pineapple (0.3074 ± 0.0254 g). In contrast, O. surinamensis produced the highest amount of frass on pineapple (0.2226 ± 0.0181 g), and the lowest on mango (0.0345 ± 0.0215 g). These results revealed that the biological development parameters of both species varied significantly depending on the species and the type of food source. Furthermore, dried banana was shown to be a highly suitable substrate for O. mercator, based on its high consumption and frass production, whereas it served as a limiting diet for O. surinamensis, as indicated by its high mortality rate and low consumption and frass output.