Omega-3 yağ asidinin trakeotomi sonrası laringotrakeal stenozu önleyici etkisi
The preventi̇ve effect of omega-3 fatty aci̇ds on laryngotracheal stenosi̇s after tracheotomy
- Tez No: 986103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Omega-3 yağ asidi, trakeotomi, laringotrakeal stenoz, Omega-3 fatty acid, tracheotomy, laryngotracheal stenosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada deneysel trakeotomi sonrası oluşabilecek komplikasyonlardan, laringotrakeal stenozu önlemek amacıyla kullanılan omega-3 yağ asidinin etkinliğinin incelenmesi planlandı. Materyal Metod: Çalışmamız Ağustos 2012 ve Eylül 2012 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hayvan Üretme ve Araştırma Laboratuvarında gerçekleştirildi. On iki adet çalışma grubu, 12 adet kontrol grubu olarak toplam 24 sıçanla çalışmaya başlandı ve çalışma grubundan 10, kontrol grubundan 9 sıçanla çalışma tamamlandı. Sıçanlara trakeotomi açıldıktan sonra çalışma grubuna omega-3 yağ asidi, kontrol grubuna ise serum fizyolojik uygulandı. Sıçanlar 1. haftada dekanüle edilip, toplam 3 hafta takip edildi. Hayvanlar sakrifiye edilip trakeaları çıkartıldı. Histopatolojik olarak enflamasyon şiddeti, fibrozis derecesi, trakeanın maksimum ve minimum duvar kalınlıkları, trakea lümeninin maksimum ve minimum genişlikleri değerlendirildi. Çıkan sonuçlarla stenoz indeksi hesaplanarak istatistiksel değerlendirme yapıldı. Sonuç: Çalışma grubu ile kontrol grubu incelendiğinde parametreler arasında anlamlı fark bulunamadı. Omega-3 yağ asidinin trakeotomi sonrası oluşabilecek laringotrakeal stenozu önlemede etkisi görülmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to examine the effects of omega-3 fatty acid usage in order to prevent laryngotracheal stenosis which is one of the complications that may occur after experimental tracheotomy operation. Material Methods: Our study was achieved in Animal Production and Research Laboratory of Düzce University Medical Faculty Hospital in two months from August 2012 to September 2012. We started the study in two groups with 24 rats. It was planned to define twelve rats as study group and twelve rats for control. It was finished with 10 rats in study group and 9 rats in control group. After performing tracheotomy, the study group was given omega-3 fatty acid and control group was given normal saline Rats were decanulated in the first week and observed for 3 weeks. Then, the rats were sacrificed and their tracheae were removed. The specimens were examined histopathologically for the level of inflammation, degree of fibrosis, maximum-minimum tracheal wall thicknesses and maximum-minimum tracheal luminal length. With the results, stenosis indexes were stastistically calculated and interpreted. Conclusions: There were no statistically significant differences in evaluated parameters between the study group and the control. Omega-3 fatty acid had no effect on preventing laryngotracheal stenosis which may occur after tracheotomy operations.