Yoğun bakım ünitelerinde intrakranial basınç artışı nedeniyle eksternal ventriküler drenaj kateteri takılan hastalarda ölçülen invaziv kafa içi basınç değeriyle, transkranial doppler USG ile ölçülen noninvaziv kafa içi basınç değerleri arasındaki korelasyonun saptanması
Determination of the correlation between invasive intracranial pressure values measured via external ventricular drainage catheters and non-invasive intracranial pressure values measured by transcranial doppler USG in patients with increased intracranial pressure in intensive care units
  1. Tez No: 986106
  2. Yazar: SEHER BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN FATMA AKÇIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kafaiçi basınç, transkranyal doppler USG, external ventriküler drenaj, pulsatilite indeksi, resistif indeks, intracranial pressure, transcranial doppler ultrasonography, external ventricular drainage, resistive index, pulsatility index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Nöroyoğun bakım ünitelerinde eksternal ventriküler drenaj kateteri takılan hastalarda, invazif yöntemle ölçülen kafa içi basıncı değeri ile transkranyal doppler ultrasonografi kullanılarak hesaplanan noninvazif kafa içi basıncı değeri değerleri arasındaki korelasyonun saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Yoğun Bakım Ünitelerinde 01.02.2023– 01.08.2025 tarihleri arasında 50 hastadan toplanan 905 eş zamanlı invazif ve non- invazif kafa içi basınç değer ölçümü prospektif ve gözlemsel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: İnvazif kafa içi basınç değeri ve non-invazif kafa içi basınç değeri ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamsız ve çok zayıf bir ilişki bulunmuştur (r =0.012, p = 0.710). İki ölçüm arasındaki ortalama fark (bias) −17.12 mmHg olarak hesaplanmıştır. Uyum sınırları oldukça geniş bulunmuştur (−62.83 ile +28.58 mmHg). Bu, iki yöntem arasında yüksek bireysel farklılıklar olduğunu ve klinik olarak tutarlı olmadığını göstermektedir. Non-invazif kafa içi basınç değeri ile ortalama arter basıncı arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunurken (r = 0.476, p = 0.000); invazif kafa içi basınç değeri ile ortalama arter basıncı arasında zayıf ve negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Transkraniyal doppler ultrasonografi parametrelerinin, kafa içi basıncı takibinde invazif yöntemlere alternatif olmadığını, ancak invazif ölçümün yapılamadığı veya riskli olduğu durumlarda yalnızca destekleyici bir monitörizasyon yöntemi olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aim to determine the correlation between the invasively measured intracranial pressure and the non-invasively calculated intracranial pressure using transcranial doppler ultrasonography in patients with external ventricular drainage catheters in neuro-intensive care units. Materials and Methods: A total of 905 simultaneous invasive and non- invasive intracranial pressure (ICP) measurements, collected from 50 patients between February 1, 2023, and August 1, 2025, at the Intensive Care Units of Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, were evaluated prospectively and observationally. Results: A statistically insignificant and very weak correlation was found between invasive ICP and non-invasive ICP measurements (r = 0.012, p = 0.710). The mean difference (bias) between the two measurements was calculated as -17.12 mmHg. The limits of agreement were found to be considerably wide (-62.83 to +28.58 mmHg). This indicates high individual variability between the two methods and a lack of clinical consistency. While a moderate, positive, and significant correlation was observed between non-invasive ICP and mean arterial pressure (r = 0.476, p = 0.000), a weak and negative correlation was found between invasive ICP and mean arterial pressure. Conclusion: These findings suggest that transcranial Doppler ultrasonography parameters are not an alternative to invasive methods for monitoring intracranial pressure. However, they may be utilized solely as a supportive monitoring method in cases where invasive measurement is unfeasible or carries high risk