Otomotivde kullanılan plastiklerin geri dönüşümü: Geri dönüşüm süreçlerinin verimlilik ve maliyet analizi
Recycling of plastics used in automotive: Efficiency and cost analysis of recycling processes
  1. Tez No: 986107
  2. Yazar: ALİCAN AKDENK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv, Automotive
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Özellikle sanayi devriminden sonra plastik malzemenin kullanımı farklı endüstrilerde hızla artış gösterdi. Otomotiv sanayinden inşaata, tekstilden askeriyeye tüm alanlarda plastiğin kullanımı artmıştır. Bunun başlıca nedeni karmaşık şekle sahip parçaların kolay üretilebilir olmasından ve diğer malzemelere kıyasla hafifliğinden dolayı plastik birçok endüstriyi cezbediyor. Dünya çapında düşünecek olursak plastik talebi her geçen yıl %4 artmaktadır bunun yanında plastiğin tekrar piyasaya geri kazandırılması için yapılan geri dönüşüm metotları bu oranda artmamaktadır. Bu çalışmada plastik atık geri dönüşüm metotlarının maliyet analizleri yaparak karlılık oranları karşılaştırılmıştır. İki farklı geri dönüşüm metodu olan mekanik ve piroliz(kimyasal) metotlarının proses maliyetleri incelenmiştir. Maliyet analizlerinin daha sağlıklı olabilmesi için farklı ülkelerde yapılan geri dönüşüm çalışmalarından alınan maliyetlerin ortalamaları alınarak karlılık analizleri yapılmıştır. Çalışmalarda kullanılan plastikler farklı çeşitlere sahip olmakla birlikte çoğunlukla HDPE, PP ve PET gibi plastik malzemelerden oluşmaktadır. Farklı ülkelerde yapılan çalışmalar nedeni ile toplama ve taşıma maliyetleri ülkelere göre farklılık göstereceği için bu proses maliyeti karlılık analizlerine dahil edilmemiştir. Çalışmalar sonucunda kimyasal geri dönüşüm metodu mekanik geri dönüşüm metoduna kıyasla 0.037€/kg daha az maliyetli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Particularly after the industrial revolution, the use of plastic materials has increased rapidly across various industries. From the automotive industry to construction, from textiles to the military, the use of plastic has increased in all areas. This is primarily due to the ease of production of complex-shaped parts and its lightness compared to other materials, making plastic attractive to many industries. Globally, plastic demand is increasing by 4% annually, while recycling methods for recycling plastic are not increasing at the same rate. This study compares the profitability of plastic waste recycling methods by conducting cost analyses. Process costs for two different recycling methods, mechanical and pyrolysis (chemical), were examined. To ensure a more robust cost analysis, profitability analyses were conducted by averaging costs from recycling studies conducted in different countries. The plastics used in the studies come in different varieties, but are mostly made of plastic materials such as HDPE, PP, and PET. Because collection and transportation costs vary across countries due to studies conducted in different countries, this process cost was not included in the profitability analyses. As a result of the studies, it was determined that the chemical recycling method was 0.037€/kg less costly than the mechanical recycling method.