Çocuk hastalarda idrar sodyum/potasyum oranının taş oluşumuna etkisi
The effect of urinary sodium/potassium ratio on stone formation in pediatric patients
  1. Tez No: 986147
  2. Yazar: MERCAN EZELSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, spot idrarda sodyum/potasyum oranı, üriner sistem taş hastalığı, Child, spot urine sodium/potassium ratio, urinary stone disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocukluk çağında üriner sistem taş hastalığı (ÜSTH) sıklığı, değişen yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıklarıyla artmaktadır. Taş patogenezinde rol oynayan metabolik faktörlerin değerlendirilmesi, hastalığın önlenmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada, idrarda sodyum/potasyum (Na/K) oranının çocukluk çağı üriner sistem taş hastalığı oluşumuna eğilimi öngörmedeki rolünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülen bu retrospektif çalışmaya, görüntüleme yöntemleriyle üriner sistem taşı tanısı almış 99 hasta ve 32 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm olgularda serum biyokimya, spot idrar elektrolitleri ve mevcutsa 24 saatlik idrar analizleri incelenmiştir. Spot idrarda Na/K oranı ve diğer spot idrar parametreleri (Na/sitrat, oksalat/kreatinin, ürik asit/kreatinin vb.) ile klinik ve biyokimyasal veriler arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hasta grubunda spot idrar Na/K oranı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05). ROC analizi sonucunda Na/K oranı için >1,803 eşik değeri taş hastalığı varlığını ayırt etmede anlamlı bulunmuştur (AUC=0,70, p<0,05). Spot idrarda potasyum düzeyi hasta grubunda anlamlı biçimde düşük, Na/sitrat, oksalat/kreatinin ve ürik asit/kreatinin oranları ise yüksek saptanmıştır (p<0,05). Spot ve 24 saatlik idrar ölçümleri arasında oksalat ve sitrat için güçlü bir korelasyon belirlenmiştir. Yaşla birlikte idrar pH'sında azalma, oksalat ve ürik asit düzeylerinde artış gözlenmiştir. Serum elektrolit değerleri açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Spot idrar Na/K oranı, çocukluk çağı ÜSTH' da pratik, düşük maliyetli ve non-invaziv bir biyobelirteç olarak kullanılabilir. Bu parametre, taş hastalığına yatkın bireylerin erken saptanmasında klinik açıdan yol gösterici olabilir. Ancak spot ve 24 saatlik idrar ölçümleri arasındaki değişkenlik nedeniyle, daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The incidence of urinary stone disease (USD) in childhood has been increasing due to changes in lifestyle and dietary habits. Evaluating the metabolic factors involved in stone pathogenesis is crucial for prevention. This study aimed to investigate the role of the spot urine sodium/potassium (Na/K) ratio in predicting stone formation tendency in pediatric urolithiasis. Materials and Methods: This retrospective study was conducted at Marmara University Pendik Training and Research Hospital. A total of 99 pediatric patients with radiologically confirmed urolithiasis and 32 healthy controls were included. Serum biochemistry, spot urine electrolytes, and if available, 24-hour urine analyses were evaluated. The urine sodium/potassium (Na/K) ratio and other spot urine parameters (Na/citrate, oxalate/creatinine, uric acid/creatinine, etc.) were analyzed for their relationships with clinical and biochemical data. Results: The spot urine Na/K ratio was significantly higher in the patient group compared with controls (p<0.05). Receiver operating characteristic (ROC) analysis identified a cutoff value of>1.803, which showed significant discriminatory power for detecting stone disease (AUC=0.70, p<0.05). Spot urine K levels were significantly lower in the patient group, while Na/citrate, oxalate/creatinine, and uric acid/creatinine ratios were higher (p<0.05). A strong correlation was found between spot and 24-hour urine measurements for oxalate and citrate. Increasing age was associated with lower urine pH and higher oxalate and uric acid levels. Serum electrolyte levels showed no significant differences between groups. Conclusion: The spot urine Na/K ratio may serve as a practical, low-cost, and noninvasive biomarker in predicting pediatric urinary stone disease. This parameter could provide clinical guidance for the early identification of children at risk for stone formation. However, due to variability between spot and 24-hour urine measurements, larger prospective studies are needed to validate these findings.