Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan sıçanlarda aralıklı açlık ve batı tarzı diyetinin hastalık belirteçleri ile ilişkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the relationship between intermittent fasting and western-style diet with disease markers in rats with attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 986170
  2. Yazar: ENES BAHADIR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA KÖKSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperaktiviteli dikkat eksikliği bozukluğu, Sağlıklı beslenme, Zaman kısıtlı beslenme, Attention deficit disorder with hyperactivity, Healthy nutrition, Time restricted eating
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), dikkat süresinin kısalığı, aşırı hareketlilik ve dürtüsellikle karakterize bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Bu çalışmada, zaman kısıtlı beslenme (günlük 8 saatlik standart yem tüketimi) ve batı tarzı diyetin (%15,8 protein, %39,1 yağ, %45,1 karbonhidrat) DEHB üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Çalışmaya dahil edilen 40 erkek Wistar albino ratın 30'unda 6-Hidroksi Dopamin (6-OHDA) yöntemiyle DEHB oluşturulmuş, hastalık davranış testleriyle doğrulanmıştır. İki haftalık doğrulama sürecinin ardından, DEHB grupları batı tarzı diyet (BTD), zaman kısıtlı beslenme (TRF) ve hiperaktif kontrol (HK) olarak ayrılmış, diğer 10 rat kör kontrol (KK) grubunu oluşturmuştur. Sekiz haftalık beslenme süreci sonunda BTD grubunun ağırlık (422,1 ± 55,03 g) ve BKİ değerleri diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulunmuş, TRF grubunun Lee İndeksi ve BKİ'si deney sonunda en yüksek değerlere ulaşmıştır (p<0,05). Açık alan testlerinde, BTD grubu diğer gruplara kıyasla en fazla mesafe kat etmiş (23,1 ± 0,49 m) ve merkeze giriş sayıları ile merkezde geçirilen süre açısından TRF ve KK gruplarından anlamlı şekilde farklılık göstermiştir (p<0,05). Yükseltilmiş artı labirent testlerinde, TRF ve HK gruplarının açık kollarda daha fazla zaman geçirdiği ve BTD grubundan daha fazla giriş yaptığı gözlenirken, KK grubu en erken açık kola giriş yapan grup olmuştur (p<0,05). LABORAS testlerinde, BTD grubunun lokomotor süre (39,33 ± 19,81 dk) ve şaha kalkma sayısının en yüksek olduğu, buna karşın deney süresince lokomosyon süresinin azaldığı görülmüştür. TRF grubunda tımarlanma sayısı azalırken, HK grubunda bu sayı artış göstermiştir (p<0,05). Yem tüketimi açısından BTD grubunun sürekli artış gösterdiği, TRF grubunun ise son haftalarda düşüş eğiliminde olduğu gözlenmiş ve gruplar arasında anlamlı fark oluşmuştur (p<0,05). Sonuç olarak batı tarzı diyetin DEHB belirteçlerini artırdığı, zaman kısıtlı beslenmenin ise semptomları hafiflettiği ancak hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder characterized by short attention spans, hyperactivity, and impulsivity. This study aimed to compare the effects of time-restricted feeding (TRF, standard diet consumption limited to an 8-hour daily window) and a Western-style diet (WSD, comprising 15.8% protein, 39.1% fat, and 45.1% carbohydrates) on ADHD. A total of 40 male Wistar albino rats were included in the study, of which ADHD was induced in 30 rats using the 6-Hydroxydopamine (6-OHDA) method and confirmed through behavioral tests. Following a two-week verification period, the ADHD-induced rats were divided into three groups: WSD, TRF, and hyperactive control (HC), while the remaining 10 rats formed the naïve control (NC) group. At the end of the 8- week feeding period, body weight (422.1 ± 55.03 g) and body mass index (BMI) values were significantly higher in the WSD group compared to the other groups, whereas the TRF group exhibited the highest Lee Index and BMI values by the end of the experiment (p<0.05). In the open field test, the WSD group covered the greatest distance (23.1 ± 0.49 m) and showed significant differences in the number of entries into the center zone and time spent in the center compared to the TRF and NC groups (p<0.05). In the elevated plus maze test, the TRF and HC groups spent more time and made more entries into the open arms than the WSD group, while the NC group was the first to enter an open arm (p<0.05). LABORAS tests revealed that the WSD group exhibited the highest locomotion time (39.33 ± 19.81 min) and rearing frequency, although a decline in locomotion time was observed over the experimental period. In contrast, the TRF group showed a decrease in grooming behavior, whereas this behavior increased in the HC group (p<0.05). Regarding food intake, the WSD group displayed a continuous increase throughout the study, while the TRF group demonstrated a declining trend in later weeks, with significant differences observed between the groups (p<0.05). In conclusion, the Western-style diet was found to exacerbate ADHDrelated markers, while time-restricted feeding alleviated symptoms, albeit without eliminating the disorder.