Karaciğer nakli olan hastalarda reiki uygulamasının ağrı, anksiyete ve yaşam bulgularına etkisi
The effect of reiki application on pain, anxiety and vital signs in liver transplant patients
  1. Tez No: 986190
  2. Yazar: İLAYDA ÇERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLSEV DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer nakli, reiki, ağrı, anksiyete, yaşam bulguları, Liver transplantation, reiki, pain, anxiety, vital signs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, karaciğer nakli olan hastalarda reiki uygulamasının ağrı, anksiyete ve yaşam bulguları üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Araştırma, randomize kontrollü olarak Ekim 2024 – Kasım 2025 tarihleri arasında, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Enstitüsünde yürütüldü. Örneklemi 45 reiki grubu, 45 kontrol grubu olmak üzere toplam 90 hasta oluşturdu. Veriler, Hasta Tanıtım Formu, Visual Analog Skalası (VAS), Durumluluk Kaygı Ölçeği (STAI-I) ve Yaşam Bulguları Takip Formu ile toplandı. Tüm hastalara ön test uygulandıktan sonra, reiki grubundaki hastalara araştırmacı tarafından 30-40 dakika arasında reiki uygulandı ve uygulamadan hemen sonra VAS, STAI-I ve Yaşam Bulguları Takip Formu yeniden dolduruldu. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t-testi, eşleştirilmiş gruplarda t-testi ve ki-kare testi kullanıldı. Reiki ve kontrol grubundaki hastaların ön test VAS, STAI-I ve yaşam bulguları puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlendi (p>0.05). Reiki grubundaki hastaların tüm ölçümlerinde son test puan ortalamalarının kontrol grubuna göre iyileştiği belirlendi (p<0.05). Grup içi karşılaştırmalarda ise; reiki grubunun VAS, STAI-I, nabız, solunum sayısı ve oksijen satürasyonu arasında fark anlamlı bulundu (p<0.05). VAS ve STAI-I puanlarının ön test ve son test değerleri arasındaki farklar incelendiğinde puan ortalamalarındaki azalmanın reiki grubunda daha fazla olduğu belirlendi (p<0.05). Karaciğer nakli olan hastalara yapılan reiki uygulamasının hastaların ağrı ve anksiyete düzeylerini azalttığı, nabız hızı ve solunum sayısını düşürdüğü, oksijen satürasyonunu arttırdığı, vücut ısısı, sistolik ve diastolik kan basıncı üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of reiki application on pain, anxiety and vital signs in liver transplant patients. The study was conducted as a randomized controlled trial between October 2024 and November 2025 at the Liver Transplantation Institute of İnönü University Turgut Özal Medical Center. The sample consisted of a total of 90 patients, with 45 in the reiki group and 45 in the control group. Data were collected using the Patient Information Form, Visual Analog Scale (VAS), State Anxiety Inventory (STAI-I) and Vital Signs Follow-up Form. After the pre-test was administered to all patients, those in the reiki group received a 30-40 minute reiki session conducted by the researcher and immediately after the intervention the VAS, STAI-I and Vital Signs Follow-up Form were completed again. Frequency, percentage, average, standard deviation, independent groups t-test, paired groups t-test and chi-square test were used in the analysis of the data. No significant difference was found between the pre-test VAS, STAI-I and vital signs scores of patients in the reiki and control groups (p>0.05). It was determined that the post-test score averages of all measurements for patients in the reiki group improved compared to the control group (p<0.05). In the within-group comparisons, significant differences were found between the Reiki group and the control group in terms of VAS, STAI-I, pulse rate, respiratory rate and oxygen saturation (p<0.05). When examining the differences between the pre-test and post-test values of the VAS and STAI-I scores, it was determined that the decrease in the mean scores was greater in the reiki group (p<0.05). It was determined that reiki therapy administered to liver transplant patients reduced their pain and anxiety levels, decreased pulse rate and respiratory rate, increased oxygen saturation and had no effect on body temperature, systolic and diastolic blood pressure.