Neural mapping of embarrassment: A coordinate based meta-analysis
Mahcubiyet duygusunun sinirsel haritalanması: Koordinat tabanlı bir meta-analiz
- Tez No: 986207
- Danışmanlar: PROF. DR. ANDREW LAWRENCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dolaylı utanma, Duygu algılama, Manyetik rezonans, Vicarious embarrassment, emotion perception, Magnetic resonance
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Cardıff Unıversıty (prıfysgol Caerdydd)
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kendilik farkındalığına dayalı duygular, kişilerarası ilişkiler, sosyal bütünlük ve sosyal ihlallerin onarımı için motivasyonu teşvik eder. Kendilik farkındalığına dayalı duygulardan biri olan mahcubiyet, sosyal bir gaf yapmak veya ilgi odağı olmak gibi durumların ardından, gerçek ya da hayali bir izleyici karşısında kişinin kendisini olumsuz değerlendirmesidir. Ancak, mahcubiyet karşısında ortak olarak etkinleşen beyin bölgeleri net değildir. Bu meta-analizin amacı, mahcubiyetle ilişkili beyin bölgelerini ortaya koymak, bir“mahcubiyet ağı”aktivasyonu olup olmadığını araştırmak ve bunun sosyal biliş ile ilişkisini incelemektir. Uygunluk kriterlerini karşılayan 21 fonksiyonel beyin görüntüleme çalışması dâhil edilmiş ve mahcubiyet üzerine yapılan koordinat tabanlı meta-analiz, sol precentral girusu (BA 44) ortaya koymuştur. Dikkat çekici olarak, anlamlı bir“mahcubiyet ağı”tespit edilmemiştir. Mevcut bulgular ışığında, dilin, içsel konuşmanın ve duygusal empati ile duyguların rolünü araştırmak; motor tepkiler ve bunların sosyal bilişle bağlantısını —özellikle beyindeki kızarma tepkisini— ortaya çıkarmaya ek olarak, mahcubiyeti daha iyi anlamaya katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Self-conscious emotions prompt motivation for interpersonal relationships, social integrity, and repair of social violations. Embarrassment, one of self-conscious emotions, is negative self-evaluation in the presence of a real or imagined audience after committing a social faux pas or being the centre of attention. However, it is unclear the common brain regions activated in response to embarrassment. The aim of the present meta-analysis was to yield the embarrassment related brain regions, to explore whether there is an embarrassment network activation and its association to social cognition. Twenty-one functional neuroimaging studies are included following the eligibility criteria and the coordinate based meta-analysis of embarrassment revealed the left precentral gyrus (BA 44). Notably, we did not find any significant network of embarrassment. Considering the existing findings, to investigate the role of language, inner speech and affective empathy with emotions could lead a better understanding of embarrassment, in addition to uncovering motor responses and their link to social cognition, especially blushing in the brain.