Muhsinzade Abdullah Hamdi Bey ve hat sanatındaki yeri
Muhsinzade Abdullah Hamdi Bey and his place in calligraphy
- Tez No: 986249
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SAMİ KANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Sanat Tarihi, Bibliography, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hat Sanatı, Hattat, Muhsinzade, Türk hat sanatı, İslam sanatı, Calligraphy, Calligrapher, Muhsinzade, Turkish handwriting art, Islamic art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
Özet
Muhsinzade Abdullah Hamdi Bey, Hat Sanatı'nın altın çağı olarak nitelendirilen XIX. yy'da yaşamış önemli bir Türk hattatıdır. 11 yaşında hat sanatıyla tanışan Muhsinzade Abdullah Hamdi Bey, mektepteki hocası Hafız Mehmet Efendi'den icazet alarak dönemin mahir hattatlarından biri olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi'ye devam etmiş ve sanatını ileri seviyeye taşımıştır. Kısa bir dönem devam ettiği memuriyetinden istifa ederek hayatını sanatına adamıştır. Sultan II. Abdülhamit tarafından Reîsü'l Hattâtîn unvanı verilmiş ve Şifa-i Şerif yazmakla görevlendirilmiştir. Hem Kazasker Mustafa İzzet'in en iyi talebelerinden biri olması, hem de Reîsü'l Hattâtîn unvanını tarihte resmi olarak ilk alan hattat olması dolayısıyla önem arz etmektedir. Muhsinzade Abdullah Hamdi Bey'e dair bilgiler, toplu biyografilerin olduğu kitaplarda yer almıştır. Ancak yazılan bazı makaleler dışında müstakil bir çalışma yapılmamıştır. Bu anlamda müstakil olarak çalışılması gerekli görülmüş ve hayatına dair gerek kitaplardan gerek arşivlerden edinilen bilgilerle ele alınıp ulaşılabilen eserler değerlendirilerek tezin ana bölümü oluşturulmuştur. Eserlerinin her biri kendi kategorisinde kronolojik olarak ele alınarak yazılarındaki farklılıklar tarihsel bağlamda incelenmiştir. Hat sanatındaki yerine dair değerlendirmede bulunulmuş ve Muhsinzade'yi önemli kılan özellikler hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Muhsinzade Abdullah Hamdi Bey is an important Turkish calligrapher who lived in the nineteenth century, a period often described as the golden age of Islamic calligraphy. Introduced to the art at the age of eleven, he received his ijazah from his schoolteacher Hafiz Mehmet Efendi and later continued his training under Kazasker Mustafa İzzet Efendi, one of the most accomplished calligraphers of the period. Although he briefly served as a civil servant, he resigned from his post and devoted his life entirely to calligraphy. He was granted the title reîsü'l hattâtîn (chief calligrapher) by Sultan Abdulhamid II and was commissioned to copy the Shifa al-Sharif. As one of Kazasker Mustafa İzzet's most distinguished students and the first calligrapher in history to receive the title reîsü'l hattâtîn officially, Muhsinzade Abdullah Hamdi Bey holds a significant place in the tradition of Ottoman calligraphy. Information about his life appears mainly in collective biographical works, and aside from a few articles, no monographic study has been dedicated to him. For this reason, conducting an independent and comprehensive study on his life and works was deemed necessary. In this context, the present study brings together all accessible information about Muhsinzade Abdullah Hamdi Bey, gathered from both published sources and archival documents. His works were examined chronologically within their respective categories, allowing observations on his artistic development over time and the distinctive techniques he employed. The study also evaluates his position in the art of calligraphy and highlights the characteristics that make him an important figure in the field