Karaî tefsir ekolü ve müdevvin kavramı
Karaite tafsir school and concept of mudawwin
  1. Tez No: 986250
  2. Yazar: AHMET YASAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Tarih, Religion, History
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada çözüm bulmaya çalıştığımız problem, Karaî tefsir ekolünün ve bu ekol müntesiplerinin kullandığı müdevvin kavramının ortaya çıkış koşulunu açığa çıkarmaktır. Bu nedenle çalışmada öncelikle Karaî Yahudiliği öncesinde Kutsal Kitap'ın yorumlanma biçimini analiz ederek, bu dönemin Yahudi din bilgini tipini yönlendiren zihinsel pozisyonu belirginleştirerek sonraki dönemde Yahudi literatüründe yaşanan değişimlerin koşulunu belirlemeye zemin hazırlamayı amaçladık. Böylece ilk bölümde midraşlar ve midraşik yoruma yer vererek, midraşik dönem din bilginlerinin irrasyonel bir tutuma sahip olduğunu ve bunun sebebi olarak da sözlü kültürel koşullanmışlığı belirledik. Ardından Karaî tefsir ekolünün ortaya çıkışını, midraşik yorum biçimini üreten irrasyonel din bilgini tipinden farklı olarak, akılcı din bilgini tipinin ortaya çıkması ile ilişkilendirdik. Sonrasında akılcı tutuma sahip Karaî din bilginlerinin kutsal metinleri tefsir etme biçimlerinin de bu akılcı tutuma göre şekillendiğini, çeşitli Karaî din bilginlerine ait tefsirler bağlamında gösterdik. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Karaî tefsir ekolünün geliştirdiği müdevvin kavramının ortaya çıkışını da bu yeni din bilgini tipinin akılcı yönelimi ile açıklamaya çalıştık. Bunu müteakip olarak müdevvin kavramına ilişkin modern dönem araştırmacıların görüşlerine, kendi tezimizi merkeze alarak birtakım değerlendirmelerde ve eleştirilerde bulunduk. Üçüncü bölümde ise Karaî tefsirinin etkilerini, İbn Hazm ve Abraham ibn Ezra gibi iki önemli isim bağlamında açığa çıkarmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The problem this study seeks to address is to reveal the conditions under which the Karaite tafsir school and the concept of mudawwin, employed by the adherents of this school, emerged. For this reason, the study first aims to lay the groundwork for identifying the conditions that led to changes in Jewish literature in the later period by analyzing modes of biblical interpretation prior to Karaite Judaism and by clarifying the intellectual stance that shaped the type of Jewish scholar in that period. Accordingly, the first chapter focuses on Midrashim and midrashic interpretation, arguing that scholars of the midrashic period adopted an irrational attitude, which is attributed to their conditioning within an oral cultural framework. Subsequently, the emergence of the Karaite tafsir school is associated with the rise of a rational type of religious scholar, distinct from the irrational scholar type that produced midrashic interpretation. It is then demonstrated—through the exegetical works of various Karaite scholars—that the methods by which Karaite scholars interpreted sacred texts were shaped by this rational orientation. In the second chapter, the emergence of the concept of mudawwin, developed by the Karaite tafsir school, is explained in relation to the rational orientation of this new type of religious scholar. Following this, we offered a number of evaluations and critiques of modern-period scholars' views on the concept of mudawwin, taking our own thesis as the central point of reference. In the third chapter, we sought to elucidate the influences of the Karaite tafsir in the context of two prominent figures, Ibn Ḥazm and Abraham ibn Ezra.