Kızılırmak Nehri'nin Aşağı Çığırı'nın sürdürülebilir turizm açısından değerlendirilmesi
Evaluation of sustainable tourism opportunities in the Lower Reach of the Kızılırmak River
- Tez No: 986261
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET AKOVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kızılırmak Deltası, Sürdürülebilirlik, Turizm, Tutum, Algı, Samsun, Kızılırmak Delta, Sustainability, Tourism, Attitude, Perception, Samsun
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir turizm, destinasyonlardaki turistik kaynakların tahribatını önleyerek söz konusu kaynakların gelecek nesillere aktarılmasına ve destinasyon paydaşlarının turizme etkin bir şekilde katılıp yarar elde etmesine olanak tanıyan bir yaklaşımdır. Bir destinasyonda sürdürülebilir turizmin gelişimi için yerel sakinlerin algı ve tutumlarıda önemli olmaktadır. Bu nedenle mevcut çalışmada, Kızılırmak Nehri'nin Aşağı Çığırı'ndaki yerleşim yerlerinde yaşayan sakinlerin sürdürülebilir turizm tutum ve algısının ortaya çıkarılması amaçlanmaıştır. Söz konusu amaçla Choi ve Sırakaya (2005)'nın geliştirdiği Sürdürülebilir Turizm Tutum Ölçeği (SUS-TAS) kullanılarak sahadan 315 geçerli anket verisi toplanmıştır. Bu verilerin çeşitli istatistiksel testlerle analiz edilmesiyle ortaya çıkan temel bulgular sakinlerin sosyodemografik özellikleri ile sürdürülebilir turizm tutumları arasında büyük ölçüde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Ayrıca araştırmada benimsenen nitel araştırma yaklaşımlarıyla 10 soruluk sorular ile veriler toplanmış ve sahadaki turizmin önündeki engel ve sorunlar tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuç ve önerilerinde araştırma sahasında tespit edilen turizme yönelik sorunlar ortaya konulmuş ve coğrafi bakış açısıyla bu sorunların çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sustainable tourism is an approach that prevents the destruction of touristic resources in destinations, transfers these resources to future generations, and allows destination stakeholders to participate in tourism and gain benefits effectively. Residents' perceptions and attitudes are also important for developing sustainable tourism in a destination. For this reason, the current study aimed to reveal the sustainable tourism attitudes and perceptions of the residents living in the settlements in the Lower River of the Kızılırmak River. For this purpose, 315 valid survey data were collected from the field using the Sustainable Tourism Attitude Scale (SUS-TAS) developed by Choi and Sırakaya (2005). The main findings that emerged by analyzing these data with various statistical tests revealed statistically significant differences between the sociodemographic characteristics of the residents and their attitudes towards sustainable tourism. In addition, with the qualitative research approaches adopted in the study, data was collected with ten questions, and the obstacles and problems in front of tourism in the field were identified. In the results and suggestions of the study, the issues related to tourism identified in the research area were revealed, and recommendations were presented for the solution of these problems from a geographical perspective.