Farklı denetleme yöntemleri ile statik VAR kompansatörün gerçeklenmesi ve karşılaştırmalı analizi
Realization and comparative analysis of a static VAR compensator with different control methods
  1. Tez No: 986299
  2. Yazar: FAHRETTİN OKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEDRİ BAHTİYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reaktif güç kompanzasyonu, Reaktif güç kontrolü, Reactive power compensation, Reactive power control
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstriyel yüklerin artışıyla birlikte reaktif güç talebindeki yükseliş, enerji iletim hatlarında gerilim düşümleri ve sistem kararsızlıklarını beraberinde getirmektedir. Güç kalitesini iyileştirmek ve sistem verimliliğini artırmak amacıyla reaktif güç kompanzasyonu uygulamaları önemli bir araştırma alanı haline gelmiştir. Bu tez kapsamında, gerilim regülasyonu ve reaktif güç dengelemesi için Statik VAr Kompansatörü gerçekleştirilmiş ve TCR yapısının kontrolüne yönelik dört farklı denetleyici yöntemi PID, MRAC, ADRC ve ISMC karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Tasarlanan sistem, STM32 tabanlı bir donanım platformu üzerinde uygulanmış ve ADE7880 enerji ölçüm entegresi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalar kapsamında, denetleyicilerin referans takip performansı, bozucu etkilere karşı kararlılık ve kapasitör grupların anahtarlanması sırasındaki davranışları temel alınarak değerlendirilmiştir. Performans analizinde oturma süresi, maksimum aşım, RMSE değeri ve kontrol sinyali enerjisi temel kriterler olarak kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, MRAC denetleyicisinin geçici rejim performansı sergilemiştir. ADRC, gözlemci tabanlı yapısı sayesinde sistem kararlılığını belirgin bir şekilde arttırmış ve bozucu etkiler altında diğer denetleyicilere kıyasla en iyi performansı sağlamıştır. PID denetleyicisi hızlı tepkiler vermesine rağmen, MRAC ve ADRC'ye kıyasla belirgin üstünlük sağlayamamıştır. ISMC ise diğer yöntemlere kıyasla daha sınırlı bir enerji verimliliği sunmuştur. Çalışma, farklı kontrol stratejilerinin donanımsal uygulamalardaki etkinliklerini karşılaştırmalı olarak sunarak hem akademik hem de endüstriyel açıdan önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The increase in reactive power demand, along with the rise in industrial loads, brings voltage drops and system instabilities in power transmission lines. Reactive power compensation applications have become an important area of research in order to improve power quality and increase system efficiency. Within the scope of this thesis, a Static Var Compensator was implemented for voltage regulation and reactive power balancing, and four different controller methods for controlling the TCR structure, namely PID, MRAC, ADRC, and ISMC, were examined comparatively. The designed system was implemented on an STM32-based hardware platform and realized using the ADE7880 energy measurement integrated circuit. Within the scope of the experimental studies, the controllers were evaluated based on their reference tracking performance, stability against disturbances, and behavior during the switching of capacitor banks. Settling time, maximum overshoot, RMSE value, and control signal energy were used as the main criteria in the performance analysis. The results obtained showed that the MRAC controller exhibited transient regime performance. Thanks to its observer-based structure, the ADRC significantly increased system stability and provided the best performance compared to other controllers under disturbing effects. Although the PID controller provided fast responses, it did not offer a clear advantage over MRAC and ADRC. ISMC, however, has offered more limited energy efficiency compared to other methods. The study provides a comparative analysis of the effectiveness of different control strategies in hardware applications, making a significant contribution from both an academic and industrial perspective.